Voda za suvu i umornu kožu

Često se po različitim člancima spominje da, generalno uzev, ne unosimo dovoljno tečnosti. To je tačno – a opet, kako se u obavezama pretrpanom danu, u kome svi nekud jurimo (i uglavnom ni sami ne znamo zašto toliko jurimo i šta zapravo postižemo time, ali, eto, svi nekud jure i žure), setiti da treba relativno često nešto i da popijemo? S druge strane, ova upozorenja o unošenju nedovoljne količine tečnosti umeju da budu i preterana, pa se tako stvore izvesna pogrešna uverenja. Na primer, ako vam je koža suva i umorna, pomoći će joj ako pijete puno, puno vode. Koliko ima istine u tom uverenju?

Ne baš mnogo. Jeste, tačno je da će ako ne pijete dovoljno vode, vaša koža biti suva. Kako bi i moglo biti drugačije – ako u organizmu nema dovoljno tečnosti, neće je biti ni za pojedine delove organizma, a koža nije na vrhu liste prioriteta. Ipak, to što ćete popiti pet litara vode neće učiniti vašu kožu odjednom blistavo lepom; verovatnije je da bi vam samo pripala muka.

Kada ste kritično dehidrirali, i onda nadoknadite tu vodu, možete očekivati da vam koža izgleda bolje. U svim ostalim slučajevima, ispijanje litara tečnosti neće bitno uticati na izgled vaše kože. Šta hoće?

Za početak, uradite mali test: sa dva prsta uštinite deo kože na donjem delu ruke. Držite nekoliko sekundi, pa pustite – koža bi trebalo odmah da se vrati tamo gde je bila. Ukoliko se vraća polako, to može da bude znak dehidracije. U ovakvom slučaju, najefikasnije rešenje jeste dodavanje vlage koži – putem krema, losiona ili mleka. Dakle, nanesite na kožu hidratantno mleko, losion ili kremu; ukoliko želite da vam koža ostane mekana i glatka, neko od tih sredstava redovno nanosite na kožu.

Da ne bude zabune, voda jeste važna – neophodna je za rad svih naših organa i ako je u organizmu konstantno nema dovoljno, može doći do oštećenja. Međutim, ukoliko vašoj koži nedostaje vlaga, može da ne bude dovoljno samo unošenje tečnosti – nekada je neophodno potpomoći se i kozmetičkim sredstvima.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike