najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kako prepoznati lažne osmehe?

Znate li da većina ljudi ima osećaj da odavno poznaje osobu koja im prilazi sa osmehom na licu, iako je prvi put vide u životu?
Čak i kratkotrajan osmeh dopire do podsvesti osobe kojoj je namenjen i u njoj pokreće pozitivne promene. Tada dosadne teme u razgovoru postaju sve zanimljivije, a naučnici su otkrili da čak i neke namirnice imaju bolji ukus ako su vam ponuđene uz osmeh. 

Naučnici tvrde da se loše raspoloženje zaboravlja čim vam se neko nasmeši, kao i da se izvinjenje lakše prihvata ako se izgovara uz osmeh. 
Ali, osmeh može biti i vrlo opasan i veoma je važno razumeti sve njegove nijanse. 
Naime, suparnik se osmehuje da bi vam se uvukao pod kožu, siledžijin osmeh u sebi krije prezir prema slabijem od sebe, dok se osoba koja laže automatski osmehne dok izgovara neistinu (osmeh joj služi za preusmeravanje pažnje sa laži koje izgovara).

Uz to, nisu svi osmesi prirodni i spontani. Ima i onih lažnih. 
Profesor psihologije na Univerzitetu u Arizoni, Geri Švarc, otkrio je da su lažni osmesi u proseku 10 puta veći od onih spontanih, kako bi bili uočljiviji. Lažan osmeh se na licu pojavljuje naglo i vrlo brzo nestaje, dok spontani osmeh nastaje postepeno, često se ponavlja i izaziva vidljive promene na licu, pojavljjuju se sitne borice oko očiju i nešto dublje oko usta. 

Koža između obrva i gornjeg očnog kapka odaće vam da li se vaš sagovornik smeši iskreno ili samo iz pristojnosti. Nije uvek lako prepoznati da li se neko pretvara kada vam se ljupko smeši u lice: bore od smeha oko očiju pojavljuju se samo ako je osmeh prirodan.

Zaljubljene osobe se češće spontano osmehuju kada su u društvu partnera. 
S druge strane, kada je seksualna privlačnost izraženija od iskrene ljubavi, spontani osmesi postaju ređi i na licu se javlja lažni osmeh. 

Naravno da i muškarce više privlače žene koje se osmehuju. 
Nažalost, oni ženski osmeh često pogrešno protumače kao poziv na flert ili seksualnu zainteresovanost. Takođe, otkriveno je da se pripadnice slabijeg pola više osmehuju nego muškarci, naročito pred kraj puberteta.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike