U trendu

Kunu se da je efikasan: Ostaćete u neverici kada čujete od čega ljudi prave čaj da bi lakše zaspali

Ovaj neobičan trik vrlo brzo se proširio na TikToku i postao viralan. Mnogi tvrde kako im je pomogao.

Na videu se vidi kako korisnica TikToka, Šapla (21) iz Londona, zagreje vodu u kuvalu i istu tu vodu stavi u šolju u kojoj se nalazi nekoliko opranih listova zelene salate.

Radi ukusa u šolju je  dodala i vrećicu čaja od nane. Nakon par minuta izvadila je listove i vrećicu čaja i popila tu vodu.

@shapla_11

if you can’t sleep, try this #lettucewater #insomnia #lifehacks #fyp

♬ A Day in My Life – Soft boy

U istom videu objasnila je kako ju je čaj prilično uspavao. Prikupila je više od milion lajkova, a mnogi su komentarisali kako jedva čekaju da isprobaju ovaj trik.

– Idem odmah u prodavnicu da kupim nekoliko glavica salate – komentarisao je jedan, dok su drugi rekli kako su to već isprobali i da uistinu pomaže.

Zelena salata sadrži fitonutrijent lactucarium, za koji se veruje da podstiče san i ublažava bol.

Zelena salata se vekovima koristi u narodnoj medicini kao prirodni sedativ i sredstvo protiv bolova. Tokom 19. veka, na primer, neki su doktori koristili lactucarium, sušeni, stvrdnuti oblik gorkog, mlečnog soka koji luči divlja salata, kao sedativ.

– Ovo možete isprobati. To nije opasno. Ali, nažalost, nema nikakvih dokaza da funkcioniše. Nijedna studija nije pokazala da stavlajnje zelene salate u vruću vodu može da pomogne zaspite – rekla je Mišel Drerup, direktorka programa bihevioralne medicine spavanja u „Cleveland Clinic Sleep Disorders Center“.

Čak i da postoji sedativna komponenta u salati, stavljanje samo nekoliko listova ne bi oslobodilo dovoljno ekstrakta da bi vas uspavalo, tvrdi doktorka, a preneo je Mirror.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar