Nikada se nećete obogatiti ako radite ovih 5 stvari

Hoće li neko steći neki imetak tokom života, zavisi od mnogo faktora. Sreća je sigurno jedan od njih. Međutim, mnogo više odlučuje karakter osobe.

Ovih pet tačaka su siguran znak da teško možete računati na neki veliki novac u budućnosti.

1. Koncentrišete se na štednju, a ne na zaradu

Ko zarađuje dosta novaca, može ostaviti i određenu svotu po strani. Važno je osigurati sebi finansijsku sigurnost, ali i pomno pratiti moguće nove izvore prihoda. Ako želite da se obogatite, treba da sebi postavite pitanje kako možete dodatno zaraditi

2. Zadovoljni ste sa pristojnim redovnim prihodima 

Naravno da stalno radno mesto i plata donose određenu sigurnost. Međutim, kad je reč o prihodima – mogućnosti su tada ograničene. Osim eventualne godišnje povišice, jako je malo prostora za neku dodatnu finansijsku injekciju. Ako skupite hrabrost i osamostalite se poslovno, dobićete slobodu – ali i šansu da višestruko povećate svoje prihode. Bilo bi naivno verovati da će vam novac pasti s neba: ako ste preduzetnik, radićete sami i stalno. Međutim, samo je nebo granica kad je reč o mogućnostima koje vam se otvaraju – i zaradi!

3. Kupujete stvari koje ne možete da priuštite

Ko više zarađuje, može više i da troši. Međutim, ono što ni u kom slučaju ne smete da radite je da prvite povećane prihode i trošite na razne stvari koje ste oduvek želeli. Pričekajte dok vam se finansije ne ustale i usprkos povećanim prihodima, stavljate novac redovno na stranu. Ono što vam pretekne možete investirati u nešto ili povremeno iskoristiti za neke svoje želje.

4. Nikada ne napuštate zonu komfora

Onaj ko zaista želi puno da postigne i puno da zaradi – mora se i angažovati. I to vrlo često više od pet dana u nedelji. Nesigurnost takođe spada u samostalnost kao i potreba za intenzivnijim radom. Bogati ljudi su naučili da na vremena nesigurnosti i rizika gledaju pozitivno kao i da ih savladaju povećanim poslom. Koliko god se to čini smešno, istina je: ni iz čega ne može nastati nešto.

5. Radite stvari koje ne volite

Ko zaista želi da bude uspešan – mora da voli ono što radi! Samo tako će moći da podnese sve prekovremene sate, rizike i prepreke. Samo onaj ko voli svoj posao, ohrabriće se, stisnuti zube i dalje će pratiti svoje snove. S druge strane, ko ostvaruje snove drugih (npr. roditelja ili partnera), pre ili kasnije će postati nesrećan.