Odelo čini čoveka

Kaže se da odelo ne čini čoveka, i to je teoretski tačno. U praksi, međutim, ma koliko to ne bilo lepo reći, ljudi će mnogo toga zaključiti o vama na osnovu vaše garderobe i držanja – što, između ostalog, može da ima i te kakav uticaj na vaš posao.
Uticaj garderobe i držanja je veoma veliki onda kada dolazite na razgovor za posao. Ne mislimo sad na ono osnovno – da treba povesti računa o higijeni, o tome da delujete negovano, i pristojno se obući, ne kao da idete na plažu ili kao da samo izlazite da bacite đubre. Dobra je ideja unapred se raspitati kakva je garderoba uobičajena u firmi u kojoj ste konkurisale, ne samo kakav im je "dres kod" već i kako se većina oblači (zvanični "dres kod" može da bude jedno, a kako ga zaposleni primenjuju nešto drugo).
Konkretan primer? Lepo se spremite za razgovor i obučete pomalo konzervativan kostim, verujući da s njim ne možete da promašite jer tako izgledate kao poslovna žena. Vaša garderoba vam uliva samopouzdanje – odlično za razgovor za posao. A kada stignete u tu firmu, vidite da su ostale kandidatkinje obučene u fensi garderobu – ne mislimo na nešto nepristojno, samo na to da se vidi da prate trendove i da su obučene u skladu s njima, i istovremeno da su pravilno odabrale da im garderoba dobro stoji, nije slepo praćenje trendova. Odjednom osetite da štrčite, postanete veoma svesne da se po izgledu ne uklapate među ostale kandidatkinje, i one vas zagledaju ne iz neke zle namere, nego jer se pojavom i te kako izdvajate i razlikujete, i samopouzdanje vam naglo opadne. A to vam baš i nije potrebno onda kada sebe i svoje sposobnosti treba da predstavite u najboljem svetlu.
Da do takvih (ne)prilika ne bi dolazilo, dobra je ideja unapred se što je moguće preciznije raspitati kakva se tačno garderoba očekuje za ono što vam je važno. Tako ćete ostaviti bolji prvi utisak – a u nekim stvarima taj prvi utisak može da bude presudan.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike