U trendu

Ova kafa “diže iz mrtvih”, morate da je probate

Mazagran, koji se naziva i kafe mazagran, je hladno, zaslađeno piće koje potiče iz Alžira. U portugalskim verzijama mogu se koristiti kafa espreso sa limunom, menta i rum, a austrijska verzija se služe sa kockom leda.

Dok se brza verzija pravi tako što se prethodno zaslađeni espreso sipa u šolju sa kockama leda i kriškom limuna – što čini mazagran „originalnom ledenom kafom“.

Navedeno je da naziv pića verovatno potiče od tvrđave Mazagran koja se nalazi u Alžiru i koja je 1837. godine dodeljena Francuskoj. U ovoj tvrđavi, francuske kolonijalne trupe su konzumirale napitak koji se pripremao sa sirupom od kafe i hladnom vodom.

Takođe je navedeno da piće dobilo ovaj naziv zbog tvrđave u kojoj je i nastalo. Naime, kada vojnici nisu imali vodu, oni su mešali sirup od kafe zajedno sa rumom i tako uspevali da se ugreju.

Kada su se vojnici vratili u Pariz, predložili su šankerima da posluže ovo piće, a pošto je brzo postalo popularno, svi kafići su počeli d aga serviraju u visokim čašama.

Mazagran se priprema sa jakom i vrućom kafom koja se preliva preko leda, a obično se servira u uskoj, visokoj čaši. Takođe je opisano kao kafa koja se sprema sa vodom, a ne mlekom. U čašu se potom dodaje krišla limuna i nekoliko kašičica ruma (u zavisnosti da li mušterija želi „žestoku“ kafu ili kafu sa aromom).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar