U trendu

Ovim frazama nikako ne bi trebalo da započinjete rečenicu, ostavljate veoma loš utisak, tvrde psiholozi

Psihološki efekat toga kako započinjemo rečenicu je veliki. Evo nekoliko saveta kako to nikako ne bi trebalo da radite.

1. “Da budem iskrena…”

Sagovornik bi mogao da se zapita znači li to da do sada niste bili iskreni tokom razgovora. Zbog ovog dodatka naša rečenica, tj. naš stav gubi kredibilitet.

2. “Bez uvrede, ali…”

Čim sagovornik čuje ove reči, podsvesno se već sprema za uvredu i razvija odbrambene verbalne mehanizme. Prilikom kritikovanja trebalo bi da budemo jako oprezni. Sagovornika možete otvoreno pitati želi li da čuje jednu konstruktivnu kritiku. Radije započnite rečenicu s frazom poput ‘zabrinuta sam zato što’ i onda objasnite svoj stav.

3. “Zvučaće glupo…”

Ova fraza stvara utisak da nemate samopouzdanja i ne verujete u ono što govorite. Pre svega vam može naštetiti u poslovnim prilikama u kojima se od vas očekuje odlučno preuzimanje inicijative.

4. “Da sam ja na tvom mestu…”

U situacijama kada niko nije ni tražio vaše mišljenje, ova fraza svakako je nepoželjna. U slučaju da neko i traži vaš savjet, izbegnite je njome poručujete da vi znate bolje. Umesto nje iskoristite fraze poput „možda bi mogla da pokušaš…“ ili „jesi li razmišljala o tome da…“.

5. “Možda grešim, ali…”

Zauzmite se jasno za svoj stav. Ako mislite da ste u pravu i čvrsto stojite iza toga, onda to i recite.

6. “Znam tačno kako se osećaš i…”

Čuvajte se ove fraze ako razgovarate sa osobom koja npr. tuguje zbog nečega. Nikada ne smemo pretpostaviti da u potpunosti razumemo nečiju bol jer je to individualna stvar. Svoje saosećanje ili razumevanje izrazite na drugačiji način i ne zaboravite da je u tim situacijama ljudima najčešće potrebno samo rame za plakanje i neko ko će ih u tišini saslušati.

7. “Samo da znaš…”

Kada se koristi u raspravama, ova fraza može podstaći sukob i potrebu sagovornika da se brani.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар