U trendu

Ovo su najpopularnija muška imena u Evropi: Jedno dominira u Srbiji (foto)

Najčešće muško ime u Srbiji je  Dragan i to zbog “stare slave“, jer se to ime već tri decenije ne nalazi na listi deset najpopularnijih, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

“Zlatne godine“ za to muško ime bile su pedesete i šezdesete prošlog veka, kada je Dragan preuzeo primat od Slobodana, koji je obeležio period od 1942. do 1947. godine.

Mapi nedavno objavljena na Tviteru pokazuje koja su najpopularnija muška imena u evropskim državama, pa je tako u Bosni i Hercegovini najčešće muško ime Milan, u Hrvatskoj Ivan, a Dragana najviše ima i u Crnoj Gori.

U top 10 muških imena u Srbiji zadržala su se nekad veoma popularna imena kao što su Zoran i Goran, a mesto na listi rezervisano je i za tri “predratna“ imena – Milan, Aleksandar i Dušan. S druge strane, sve je manje roditelja koji svojoj deci daju ime Miodrag ili Milorad, dok su imena poput Luka, Stefan i Lazar u poslednjih četvrt veka doživela pravi “bum“.

Kad je reč o najčešćim prezimenima u Srbiji, tu već decenijama unazad dominira prezime Jovanović, pa ne čudi činjenica da je najčešća kombinacija imena i prezimena upravo Dragan Jovanović.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar