U trendu

Paklena stvarnost: država će nadgledati, ocenjivati i RANGIRATI građane! (video, foto)

Kina do 2020. godine planira da nadgleda ponašanje svojih građana putem sistema od 600 miliona nadzornih kamera.

Građani s najboljim ocenama imaće VIP tretman na aerodromima, povoljnije kredite i bolje fakultete.

Ocenjivanje ponašanja 1,4 milijarde kineskih građana omogućiće veštačka inteligencija i ukupno 600 miliona kamera postavljenih na javnim mestima.

Najbolje ocenjeni građani imaće VIP tretmane na aerodromima, pravo na jeftinije kreditiranje, neće morati da ostavljaju depozite u hotelima i za iznajmljivanje automobila i imaće pristup elitnim univerzitetima.

Bodove će donositi kupovina domaćih proizvoda, a odnositi izbegavanje plaćanja poreza, pušenje na mestima na kojima pušenje nije dozvoljeno i kupovina proizvoda u supermarketima na koje država ne gleda blagonaklono – alkohola ili videoigara na primer. Tako će građanima rasti, odnosno opadati društveni rejting.

Loš društveni rejting imaće svoje posledice – građani s lošim ocenama neće moći da se zaposle na dobrim poslovima, neće imati pristup brzom internetu, a imaće probleme pri upisu dece u dobre škole.

Projekat je već isproban u jednoj kineskoj provinciji – mnogi su već imali probleme prilikom rezervacije avionskih karata, kupovine nekretnina…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike