U trendu

Preporodiće vas za 10 minuta: “Duboki odmor” bez spavanja je zaludeo svet (VIDEO)

Na Tik Toku se pojavio video sa preko 25 miliona pregleda, a reč je o tehnici odmora bez spavanja.

Non-Sleep Deep Rest, odnosno „duboki odmor bez spavanja“ je navodno smislio doktor Endrju D. Huberman, neuronaučnik i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stanford, 2022. godine. Odnosi se na vođenu tehniku meditacije koja vas stavlja u nejasno, polu-fokusirano stanje koje doživljavate neposredno pre nego što zaspite – kada niste budni, ali još uvek niste utonuli u san, prenosi Nova.rs.

Ideja je da ulazak u ovo stanje nalik spavanju na 10 do 30 minuta svakog dana omogući vašem mozgu da se odmori i resetuje, tako da nakon toga budete produktivniji.

U videu na društvenim mrežama kaže da „vam ova metoda može pomoći da se oporavite od nedostatka sna, kada se osećate umorno ili ne možete da se fokusirate jer niste spavali dovoljno ili dobro prethodne noći, može biti izuzetno korisno“.

Šta podrazumeva tehnika „dubokog odmora bez sna“?

1. Lezite ili sedite. Udahnite duboko kroz nos, a zatim izdahnite kroz „tanko stisnute usne kao kroz malu slamku“, preporučuje dr Huberman, jer će to usporiti rad srca i opustiti nervni sistem.

2. Zamislite baterijsku lampu i usmerite je na različite delove tela, počevši od stopala. Usredsredite se na osećaj šta vam stopala dodiruju – to mogu biti vaše čarape ili tepih. Uradite isto dok se polako krećete ka svojim listovima.

3. Kada vam je ceo donji deo tela osvetljen, duboko udahnite kroz nos i izdahnite kroz usta. Ponovite još dva puta i, svaki put kada izdahnete, zamislite da vam telo malo tone u dušek ili stolicu.

4. Polako pomerite lampu ka stomaku, grudima, vratu, a zatim i rukama. Kada dođete do leđa, udahnite kroz nos i izdahnite kroz usta. Usredsredite se na ono na čemu počivaju vaša leđa i zamislite da polako tonete u to.

5. Pomerite lampu da pokrije vlasište i potiljak, a zatim opustite celo lice.

6. Zamislite da gledate dole u ​​svoje osvetljeno telo i „utišajte svetlo“ kako bi sjaj bio manje intenzivan.

7. Ponovo se fokusirajte na dah i zamislite kako vam celo telo tone u stolicu ili dušek.

8. Pomerite nožne prste, lagano savijte kolena, pomerite gornji deo tela i glavu s jedne na drugu stranu i podignite ruke. Zatim otvorite oči – vežba je završena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar