U trendu

Smršajte bez muke: Trik s vodom ubrzava sagorevanje kalorija

Voda najbolje gasi žeđ i hidrira telo, a može i dodatno da ubrza metabolizam i pomogne vam da smršate.

Voda privremeno podstiče metabolizam kod odraslih i dece s prekomernom težinom, a neka istraživanja pokazuju da se to dejstvo povećava ako je voda koju pijemo hladna.

Jedna grupa naučnika je došla do zaključka da je 40 odsto ubrzanja metabolizma posledica činjenice da telo zagreva vodu na telesnu temperaturu, odnosno telo troši energiju na zagrejavanje, piše dnevnik.hr.

Dve studije sprovedene na mlađoj populaciji pokazale su da ispijanje 500 mililitra hladne vode povećava sagorevanje kalorija za 24 do 30 odsto tokom 90 minuta.

Istraživanja su pokazala i da uticaj vode na metabolizam može varirati od osobe do osobe. Zato imajte na umu da, iako su istraživanja potvrdila da hladna voda može podstaći sagorevanje kalorija, snaga tog efekta ipak varira od osobe do osobe.

Naravno, samo konzumiranje hladne vode nije dovoljno ako vam je cilj da izgubite kilograme. Radi se samo o maloj pomoći. Za ostvarenje ovog cilja ipak je potrebno smanjiti unos kalorija, kolače zameniti voćem, baviti se nekom fizičkom aktivnošću i učiniti sve što možete da vaša probava bude uredna. I pritom morate piti i dovoljno vode, koja je važan deo zdravog života nezavisno od potrošnje kalorija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.