U trendu

Tajna naroda iz doline – dugovečni, mladoliki i zdravi

Stanovnici doline Hunza sve više privlače pažnju naučnika i istraživača. Oni, navodno, žive i do 120 godina, s naglaskom na činjenici da je i u tim godinama vitalnost znatno očuvana. 

Neki su tvrdili da je priča o dugovečnosti ovog naroda mit, ali, u dolinu su se zaputili brojni istraživači koji su potvrdili da je narod doline Hunza zaista neverovatno zdrav.

Ova dolina se nalazi na severu Pakistana, u blizini granice s Kinom. S jedne strane pruža se planinski masiv Hindukuš, a s druge Karakorum. Područje je bogato rekama koje se ulivaju u Ind. Većina stanovnika su muslimani, a narod doline Hunza broji oko 87.000 ljudi. Pre pripajanja Pakistanu 1947. godine, ovaj je narod živeo u sklopu male autonomne himalajske kraljevine, pod britanskom krunom. 


Narod doline Hunza navodno ne oboljeva od raka

Dugo je vladalo uverenje da svoju dugovječnost i vitalnost stanovnici doline Hunza mogu zahvaliti genima, međutim, novija istraživanja pokazuju da faktori iz okoline igraju veću ulogu od onih naslednih.

Faktori koje su naučnici izdvojili kao ključne u kvalitetu života stanovnika doline Hunza su prehrana koja se temelji na namirnicama biljnog porekla, jednostavan način života i povećana fizička aktivnost.

Čini se jednostavnim, ali, u savremenom svetu i načinu života ovi faktori često izostaju. Stanovnici doline Hunza, zahvaljujući navedenom, navodno ne obolevaju od raka, kardiovaskularnih bolesti ni dijabetesa, a zaobišlo ih je i prerano starenje.

Narod iu doline Hunza svoju ishranu bazira na dosta voća i orašastih plodova, mahunarkama i žitaricama. Jedu dva puta dnevno – večera je neuobičajen obrok među ovim ljudima.
Pored ishrane, važan faktor zdravlja je i fizička aktivnost – većina stanovnika doline Hunza puno pešači – i do 20 kilometara dnevno, i navikli su na teške fizičke poslove.

Ovome treba dodati i činjenicu da se dolina Hunza nalazi na visini od 2.500 metara nadmorske visine, pa čist vazduh blagotvorno deluje na organizam. U svojoj poljoprivredi narod doline Hunza ne koristi nikakve veštačke preparate niti pesticide.

 

Izvor: index.hr

1 komentar
  1. Miroslav

    Ovaj narod za sebe kaže da su potomci vojske Aleksandra Makedonskog a to znači da su poreklom Sloveni , tačnije rečeno Srbi.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike