U trendu

Test inteligencije: Samo 3 pitanja, na najlakše čak 83% ispitanih pogrešno odgovori

Najkraći kognitivni test refleksije ima samo tri pitanja, a otkriva vašu sposobnost da identifikujete jednostavne probleme, koji su zapravo teži nego što vam se čini. Što brže rešite test to ste inteligentniji.

1. Palica i loptica zajedno koštaju 110 dinara. Palica košta 100 dinara više od loptice. Koliko košta loptica?

2. Ako pet mašina za pet minuta napravi pet proizvoda, koliko je potrebno da sto mašina napravi sto proizvoda?

3. U jezeru se nalazi ostrvo od lokvanja. Svakog dana površina ostrva se udvostručuje. Ako je potrebno 48 dana da ostrvo prekrije celo jezero, koliko dana je potrebno da prekrije pola jezera?

Odgovori većine ljudi su: 1. Deset dinara; 2. Sto minuta; 3. 24 dana, što su netačni odgovori.

Tačni odgovori su:

1. Pet dinara. Dakle, palica košta 105 dinara, što je za sto dinara više od cene loptice, a zbir cena iznosi 110 dinara.

2. Potrebno je pet minuta da se napravi 100 proizvoda.

Ako pet mašina u pet minuta napravi pet proizvoda, jednoj mašini je potrebno pet minuta za jedan proizvod. Dakle, sto mašina, sto proizvoda u istom roku.

3. Potrebno je 47 dana, jer se već sledećeg dana ostrvo udvostručuje.

U anketi koja je sprovedena s ovim pitanjima, od 3500 ispitanika njih 33 posto odgovorilo je na sva tri pitanja netačno, a 83 odsto odgovorilo je pogrešno na zadnje pitanje.

Iako ovaj test ima svojih nedostataka, samo 48 posto studenata jednog od najtežih fakulteta na svetu, MIT-a, uspelo je da na sva pitanja odgovori tačno, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.