najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Želite da legalizujete objekat? Ovo će vas zanimati

Šta je legalizacija a šta upis u katastar? Na ovu dilemu odgovara Goran Rodić, potpredsednik Građevinsko industrijske privredne komore, koji se već 3 decenije bavi ovom oblašću.

“Kad se dobija građevinska dozvola, treba obratiti pažnju da je lokacijska dozvola samo prvi stupanj u dobijanju građevinske dozvole. Tek po dobijanju građevinske dozvole smatra se da objekat ispunjava sve uslove. Po završetku objekta vrši se tehnički prijem, gde se sagledava kompletna dokumentacija i tek po davanju saglasnosti da je objekat urađen po svim propisima dobija se upotrebna dozvola. Tada se smatra da je objekat legalan i da može da ide u promet nekretnina.

“Kupci moraju da znaju da samo objekti koji imaju upotrebnu dozvolu su validni za kupovinu,” dodaje Rodić. “Objekti u fazi legalizacije moraju da imaju projekat izvedenog stanja, regulisane sve komunalne takse (struja, voda, kanalizacija) i takse za uređenje komunalnog zemljišta. To je osnov da objekat može da bude legalizovan. Na lokacijama gde nema urbanističkih uslova, lokalna samouprava je dužna da donese urbanistički akt koji će odgovarati izgrađenim objektima.”

“Treba voditi računa kod kupovine nelegalnih objekata – da li je na tim lokacijama predviđena izgradnja infrastrukture, a i objekata koji su od opšteg društvenog značaja. Objekti koji su izgrađeni nelegalno, a u zoni su izgradnje infrastrukture ili objekata posebnog značaja a ugrožavaju druge objekte neće biti legalizovani i biće predviđeni za rušenje bez nadoknade,” smatra Rodić.

1 komentar
  1. Aco

    Profesore, tačno je to što vi kažete. Moj otac je dobio dozvolu za gradnju kuće, ali nije izvršen tehnički prijem niti će ikad biti izvršen dok država ne oduži svoj dug prema građanima.Odbijala je 32 godine 2% od plate za stambenu izgradnju. Moj otac ništa nije dobio od toga, nego je legalno pljačkan. Kad država vrati to, legalizaciju odmah radimo.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike