U trendu

Eutanazija uskoro legalna u još jednoj evropskoj zemlji?

Dekriminalizacija eutanazije i potpomognutog samoubistva korak je bliže tome da postane stvarnost u Portugalu nakon što je parlament usvojio u prvom čitanju pet predloga zakona o eutanaziji.

Kako piše Rojters, zastupnici su glasali o predlozima zakona koje je predložilo pet političkih stranaka, uključujući vladajuće socijaliste, kako bi se legalizovala ta praksa u određenim slučajevima i prema strogim pravilima.

Ovaj potez je naišao na odobravanje mnogih, međutim, ti stavovi se suprotstavljaju stavovima verskih grupa i konzervativaca.

Tekst koji je predložila vladajuća Socijalistička stranka, koji određuje „posebne uslove za nekažnjivu eutanaziju“, usvojen je sa 127 glasova za, 86 protiv i 10 suzdržanih u parlamentu koji broji 230 mesta.

Usvojeni su i slični predlozi Levog bloka, stranke za zaštitu životinja PAN i Zelenih.

„Ovo je istorijski dan. Veliki dan za demokratiju“, rekla je Katarina Martins liderka Levog bloka, ubrzo nakon što su prebrojani glasovi.

Većina zastupnika Socijaldemokratske stranke (PSD) desnog centra, glavne stranke opozicije, glasala je protiv teksta, kao i zastupnici Komunističke stranke, manjinske desničarske stranke CDS-PP i jedini predstavnik krajnje desnice.

Eutanazija je naziv za praksu izazivanja nečije smrti na što ugodniji ili bezbolniji način, odnosno da bi se prekinuli nepodnošljivi bolovi ili patnje.

Ispred parlamenta stotine Portugalaca, starih i mladih, protestovalo je protiv zakona.

„Mislim da je život nepovredivo bogatstvo i da ima neprikosnovenu vrednost, u skladu našim portugalskim ustavom. Moramo živeti dok se ne približi prirodan kraj“, rekao je 21-godišnji Francisko Guimaraes na protestima.

U maju 2018. godine portugalski parlament je odbacio tesnom većinom od pet glasova nekoliko sličnih predloga zakona. Međutim, nakon što su vladajući socijalisti ojačali posle pobjede na parlamentarnim izborima u oktobru, ponovno se krenulo prema legalizaciji eutanazije.

Predlozi usvojeni u prvom čitanju treba da budu objedinjeni u jedan tekst o kojem će se konačno glasati u parlamentu najverovatnije pre leta.

Taj zakon zatim treba da potpiše predsednik Marselo Rebelo de Sousa, koji nije otvoreno zauzeo mišljenje o toj temi, ali kao uzorni katolik mogao bi staviti veto na zakon.

Ukoliko zakon bude usvojen, Portugal bi postao četvrta evropska zemlja koja bi ozakonila eutanaziju, nakon Holandije i Belgije 2002. i Luksemburga 2009. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)