Znate li šta predstavlja svadbena torta i zašto je mladenci seku zajedno?

U svakom delu sveta postoje svadbeni običaji koji su karakteristični samo za taj kraj. Neki običaji će vam se dopasti, dok je vrlo verovatno da vam se neki i neće. Ipak, treba ih poštovati, jer se ti običaji jako dugo čuvaju i prenose.

Kada je u pitanju svadbena torta ima nekoliko verzija, odnosno vrsta običaja, koje mladenci primenju obavezno.

Svadbena torta
Foto: caffesargentiCC BY 2.0

Zašto torta?

Prvo se postavlja pitanje zašto se uopšte prave svadbene torte. Zapravo svadbene torte služe kako bi ozvaničili početak nečeg lepog i “slatkog“, početak srećnog života u dvoje. Slatkiši uglavnom uvek i simbolizuju neku vrstu sreće, poleta, radosti. Zato je torta izabrana kako bi na najbolji način vizuelno mogla da pokaže tu ljubav koja se rodila među mladencima i koja će da traje još dugo. Inače, ovaj običaj se prvi put počeo primenjivati u antičkom dobu i da je ta praksa zadržana sve do danas. Naravno, u svakoj kulturi postoje sitnice koje se razlikuju od sitnica u drugim kulturama. Međutim, torta u svakoj kulturi može da znači samo nešto što je dobro.

Zašto se seče torta? 

Ovde nije suština u sečenju svadbene torte, već u tome da oni to rade zajedno. Zapravo, taj čin bi trebalo da simboliše jedan skladan i harmoničan brak, gde će se muškarac i žena uvek zajedno dogovarati oko određenih stvari, da će zajedno koračati kroz život i da će gotovo sve svoje poslove obavljati zajedno. I kaže se da je to njihov “prvi zajednički posao“. Ima li šta lepše nego kada vam jedno poglavlje u životu krene sa slatkom predivno dekorisanom tortom. Taj posao, sečenje svadbene torte, ćete zajedno uraditi i trebalo bi da vam to bude prvi posao u nizu koji ste zajedno završili.

Nakon sečenja torte – dug poljubac

Ovaj običaj ne važi u svim krajevima. Naime, nakon sečenja svadbene torte mlada i mladoženja se poljube. Za taj običaj svi znaju, ali sa sigurnošću ne mogu da kažu šta to znači. Zapravo je poenta da se nakon sečenja torte mladenci malo duže ljube nego inače. Na taj način oni pokazuju svoju ljubav svima, pokazuju načine kako se vole, zašto se vole i slično. Oni bi ovu ljubav trebalo da pokažu svim prisutnim gostima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.