U trendu

Državni doping program doneo medalje Rusiji

Tokom Olimpijskih igara u Sočiju desetine ruskih sportista bilo je dopingovano, medju kojima je i 15 osvajača medalja, a oni su bili deo državnog doping programa, rekao je tadašnji direktor nacionalne antidoping laboratorije Grigorij Rodčenkov.

On je u ispovesti za Njujork tajms kazao da je program godinama detaljno pripreman i da je njegov cilj bila dominacija na igrama. On je kazao da je razvio koktel od tri zabranjene supstance koji je mešao sa alkoholnim pićima i davao ruskim sportistima, čime je ostvarena jedna od najsloženijih doping prevara u istoriji sporta.

Svetska antidoping agencija (WADA) u novembru prošle godine je suspendovala rusku laboratoriju i zatražila je doživotnu suspenziju za Rodčenkova. On trenutno živi na tajnoj lokaciji u Los Andjelesu i ima status uzbunjivača, zbog čega strahuje za ličnu bezbednost.

Sporni uzorci urina zamenjivani su čistima, koji su sakupljeni mesecima pre toga, a uzorci su zamenjivani kroz rupu u zidu laboratorije, što se radilo noću, rekao je Rodčenkov.

“Bili smo potpuno opremljeni, imali smo znanje i iskustvo i bili smo savršeno pripremljeni za Soči, kao nikad pre. Sve je radilo kao švajcarski sat. Ljudi su proslavljali olimpijske pobednike, ali smo mi sedeli i zamenjivali njihov urin kao ludi”, objasnio je nekadašnji šef laboratorije.

On je naveo da su ruski funkcioneri umešani u zaveru pronašli način da pristupe posudama za čuvanje urina, koje su navodno bile otporne na manipulaciju.

Rodčenkov je detalje izneo tokom trodnevnih intervjua koje je organizovao američki režiser Brajan Fogel, koji trenutno radi na dokumentarnom filmu o ovome. Ruski uzbunjivač je novinarima dao mejlove u kojima se priča o detaljima doping zavere, kao i spisak sportista koje im je prosledilo rusko ministarstvo sporta pre Igara 2014. godine.

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko rekao je Tajmsu da su ovi navodi “nastavak informatičkih napada na ruski sport”.

Rodčenkov je rekao da su njegova “velika dostignuća” proizvod decenijske strategije Rusije u medjunarodnom sportu. WADA je prošle godine označila Rodčenka kao dela zavere državnog doping programa Rusije i navela je da je iznudjivao novac od sportista, što je on negirao.

WADA je tada navela da je on prikrivao pozitivne doping testove i da je uništio stotine uzoraka urina.

Rodčenkov je tada podneo ostavku i emigrirao je u Los Andjeles. Dvojica njegovih bliskih kolega neočekivano je umrlo u februaru u Rusiji.

Tajms je preneo neke akcije koje su detaljno opisane, i naglasio je da nije uspeo da dobije nezavisnu potvrdu ovih navoda.

Rusija je u Sočiju osvojila 33 medalje, od čega 13 zlatnih. Na igrama pre tih osvojila je 15 medalja, od čega tri zlatne.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.