U trendu

Večiti derbi: Partizan želi da prekine Zvezdinu seriju

Najvažnija utakmica srpskog fudbala između Partizana i Crvene zvezde igra se sutra po 150. put, a ne pamti se kada je neka ima ekipa ima toliko veliku bodovnu prednost.

Izabranici Miodraga Božovića u Humsku dolaze sa 20 pobeda u nizu u domaćem prvenstvu i čak 29 bodova više u odnosu na Partizan, koji je posle turbulentne jeseni, drugi deo sezone počeo porazom od OFK Beograda (2:1) na Vračaru.

Partizan bi trijumfom stavio melem na lošu sezonu, ali i doneo veliko zadovoljstvo svojim navijačima prekidanjem rekordne serije crveno-belih.

Crno-beli su slavili na poslednje tri utakmice protiv Crvene zvezde na svom terenu, u šta polažu velike nade, ali u derbijima forma i tabela nikada nisu određivali pobednika.

U senci večitog derbija igraju se ostale utakmice 24. kola Superlige, a parovi su, petak: Metalac – Vojvodina (16 sati). Subota: Jagodina – OFK Beograd (14), Mladost Lučani – Radnički Niš (14), Novi Pazar – Borac Čačak (14), Radnik – Čukarički (14), Spartak Subotica – Rad (14), Javor – Voždovac (16), Partizan – Crvena zvezda (17).

Tabela: Crvena zvezda 65, Borac 40, Čukarički 38, Partizan i Vojvodina po 36, Radnički Niš 35, Voždovac 32, Mladost 31, Javor 30, Radnik 27, Metalac 25, Novi Pazar 24, OFK Beograd 22, Jagodina i Rad po 19, Spartak 16 (-2).

Srnić: Davao sam golove Partizanu, voleo bih opet

Fudbaler Crvene zvezde Slavoljub Srnić rekao je da bi voleo da nastavi seriju golova protiv Partizana, ali da mu je najbitnije da crveno-beli slave u 150. večitom derbiju.

„Čitao sam malo o istorijatu derbija, ovo je 150. jubilarni, i taj podatak verovatno još malo pojačava značaj utakmice. Dao sam dva gola Partizanu i naravno da se nadam da ću nastaviti seriju. Svakako je najvažnije da pobedimo, nije važno ko će dati gol. Ali, kada me pitaju da li bih voleo, pa naravno, ko ne bi? Zamišljao sam tu situaciju, znam i kako bih proslavio gol, ali pitanje je da li bih uopšte bio u stanju da razmišljam o proslavi“, rekao je Srnić za zvaničaj sajt kluba.

Prema njegovim rečima, ekipa ne razmišlja o 29 bodova prednosti u odnosu na Partizan.

„Mogu slobodno da kažem da smo motivisani kao da mi imamo zaostatak na tabeli. Ući ćemo jako u utakmicu, motiva sigurno neće nedostajati. Derbi kao derbi je nešto posebno, mnogi drugi faktori padaju u vodu nakon što zakoračimo na teren“, rekao je Srnić za zvaničan sajt crveno-belih.

Srnić je dodao da se ne sprema posebno za subotnji duel sa večitim rivalom.

„Iako je derbi najveća utakmica u domaćem prvenstvu, spremam se kao i za svaku drugu utakmicu. Da, motiva ima više, ali sama priprema se ne razlikuje. Verujem da ćemo uz podršku navijača uspeti da ostvarimo cilj“, zaključio je krilni fudbaler.

Božović: Najbolje da počnemo penalom za Partizan….

Trener fudbalera Crvene zvezde Miodrag Božović rekao je danas da, bez obzira na veliku bodovnu razliku, nema favorita u 150. večitom derbiju i našalio se da bi najbolje bilo da utakmice počne penalom za Partizan i na taj način završi priča o tome kako nije dosuđen već 21 godinu.

„Normalno, očekivanja su da nastavimo pobednički niz i stvaramo nove rekorde, iako se radi o Partizanu. U derbiju nema favorita, nikada ga nije bilo, bez obzira na tabelu. Partizan je naš najveći protivnik, veliki izazov“, rekao je Božović na konferenciji za medije na stadionu Rajko Mitić.

Crnogorskom treneru zasmetale su priče da je večiti derbi važniji od titule, kao i to što Partizanu u duelima sa Crvenom zvezdom nije sviran penal 21 godinu.

„Vidim da se stvara atmosfera pobeda ili smrt, ali ovo je samo fudbal. Partizan ne osvaja prvenstvo ako pobedi. Slažem se da svake godine Partizan dobije derbi, a mi uzmemo titulu. Zamislite dođe Božinov iz Bugarske, gde je slušao Brenu, Cecu i priča o penalima i derbiju. Najpametnije da sutra Glođović počne utakmicu sa penalom za Partizan“, rekao je Božović.

Prema njegovim rečima sadašnja situacija podseća na prvi ovosezonski meč, kada je Crvena zvezda slavila sa 3:1.

„Partizan je bio u odličnoj situaciji, sjajne rezultate pravio u Evropi, mnogo bolji od nas su bili, pa smo mi pobedili. Odlučiće mirnoća, ko bude hladniji. Ne stvaramo sebi pritisak, čak i da izgubimo imaćemo čak 26 bodova prednosti. Kada osvojimo titulu ovaj derbi niko pominjati neće“.

Božović je dodao da najveća opasnost crveno-belima preti od Saše Ilića i Nemanje Mihajlovića.

„Došli su im Everton i Gogua, koji nikada nije čuo za Zvezdu. Tu su još Stevanović, Božinov, Ilić, kome čestitam što će odigrati rekordni 26. derbi, pa Mihajlović, koga sam hteo da dovedem u Rostov. Ali, uz dužno poštovanje, najviše zavisimo sami od sebe“.

On je dodao da ima tri dileme za sutra, kao i da su igrači svi zdravi, a potom je iskoristio još jednu priliku da se našali.

„Prehladila nam se radnica u administraciji. Nadam se da će se oporaviti do derbija“, svom stilu je izjavio popularni „Grof“.

Kapiten Aleksandar Luković ističe da ekipa sa velikim nestrpljenjem očekuje sutrašnji meč.

„To je posebna utakmica, svi smo orni i spremni. Neće biti lako, ne znači puno što smo prvi i imamo 20 pobeda zaredom. Meč sa Patizanom je sam po sebi motiv, nadam se našoj pobedi. Ne bih bio zadovoljan remijem“, zaključio je Luković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.