U trendu

Blago smanjenje problematičnih kredita privrede

Privreda je u novembru urednije otplaćivala kredite, što je rezultat mera Vlade Srbije i banaka, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

On je na konferenciji za novinare rekao da je na kraju novembra kasnila otplata 15,7 odsto ukupnih kredita, što je za 0,6 odsto manje nego u oktobru.

Preduzeća su kasnila u otplati 20 odsto kredita, što je 0,9 odsto manje nego u oktobru, dok je udeo pozajmica preduzetnika koji kasne u otplati smanjen sa 19,6 na 17,4 odsto.

Gradjani su u novembru duže od 60 dana kasnili u otplati 7,4 odsto kredita, što je 0,2 odsto više nego u oktobru.

Po oceni Dugalića, poboljšanje u naplati kredita privredi najvećim delom je posledica prodaje tih pozajmica, zatim njihovog restrukturiranja i refinansiranja.

Na kraju novembra ukupni krediti privrede, preduzetnika i stanovništva bili su za 0,9 odsto veći nego prethodnog meseca i iznosili su 2.109 milijardi dinara.

Krediti preduzećima uvećani su za 1,1 odsto, na oko 1.357 milijardi. Ukupne pozajmice gradjana iznosile su 708 milijardi dinara, što je povećanje od 0,7 odsto, a preduzetnici su se više zadužili za 0,2 odsto i njihovi krediti su bili 44,6 milijardi dinara.

Od kredita gradjanima najveći rast imali su krediti za refinansiranje, 2,5 odsto, zatim poljoprivredni krediti 1,2 odsto i gotovinski krediti 0,9 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.