U trendu

Broj tajnih poreskih aranžmana posle Luksliksa raste

U godini nakon izbijanja skandala Luksliks, koji je prvi ukazao na rasprostranjenost poreskih aranžmana vlada i multinacionalnih korporacija, Luksemburg je sklopio još 172 tajna sporazuma, pokazuje izveštaj objavljen 7. decembra.

Broj takvih dogovora izmedju kompanija i vlada širom Evrope povećan je od novembra 2014, kada je Luksliks potresao Evropsku komisiju, gotovo za 50 odsto.

Istovremeno se u Luksemburgu sudi dvojici uzbunjivača i jednom od novinara koji su objavili koliko je raširena praksa poreskih aranžmana kompanija i vlada i izmeštanja profita. Oni su optuženi za odavanje informacija i preti im kazna zatvora do deset godina.

Najviše aranžmana o poreskim povlasticama u 2015. godini sklopile su Belgija i Luksemburg, pokazao je izveštaj Evropske mreže za dug i razvoj (Eurodad).

Takvim sporazumima multinacionalne kompanije iskorišćavaju razlike u poreskim stopama, najčešće legalno, kako bi smanjile poresko opterećenje.

Luksemburg je u 2015. sklopio 172 poreska sporazuma sa kompanijama pa ih je na kraju te godine imao ukupno 547.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker bio je premijer Luksemburga u vreme kada je napravljeno više od 300 poreskih sporazuma.

Istovremeno je u Belgiji u godini posle Luksliksa broj takvih aranžmana porastao za gotovo 250 odsto.

U EU je broj poreskih sporazuma osetno povećan, sa 547 u 2013. na 971 u 2014. godini i čak 1.444 na kraju 2015. To predstavlja povećanje od 160 odsto za samo dve godine.

Afera Luksliks izbila je kada su objavljene informacije o poreskim praksama velikih multinacionalki registrovanih u Luksemburgu.

Luksliks je za rezultat imao donošenje medjunarodnih i EU mera sa ciljem da se multinacionalne kompanije nateraju da pošteno plaćaju porez a ne da iznose profite u jurisdikcije sa mnogo povoljnijim poreskim tretmanom.

Koordinatorka za poreze u Eurodadu i jedan od autora izveštaja Tove Marija Riding (Maria Ryding) kaže da „iznenadjuje i zabrinjava što je broj tajnih poreskih sporazuma u Evropi skočio, kao da skandal Luksliks nikada nije izbio“.

„Kao što vidimo iz sudjenja u slučaju Luksliks, svima koji govore u javnosti o tim aranžmanima prete sudjenja i zatvor“, istakla je Riding.

Nevladina organizacija Eurodad, koalicija organizacija civilnog durštva koje se zalažu za veću poresku transparentnost, analizirala je za izveštaj podatke Evropske komisije za 18 zemalja.

(Opširnije na EurActiv.rs)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar