U trendu

Cipras ponovio: Biće referenduma u Grčkoj

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je danas u telefonskom razgovoru s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Fransoaom Olandom da će 5. jula biti održan referendum o predlogu kreditora, „bez obzira na odluku Evrogrupe“.
Izvori bliski grčkoj vladi naveli su da je Cipras istakao da će referendum biti održan „nezavisno“ od odluke Evrogrupe, čiji je sastanak u toku u Briselu posle iznenadne sinoćnje najave o održavanju referenduma o predlogu kreditora – Evropske unije (EU), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske centralne banke (ECB) kako bi Grčka izbegla bankrot.

„Grčki narod će imati kiseonika još naredne nedelje“, bez obzira na ishod sastanka ministara finansija evrozone i pored neposrednje pretnje bankrotom i finansijskog „gušenja“, rekao je Cipras.

ECB je saopštila večeras da će najverovatnije sutra održati sastanak o uslovima dalje finansijske pomoći grčkim bankama putem mehanizma hitne pomoći koji je na snazi nekoliko meseci.

Posle odluke o neodobravanju produžetka paketa finansijske pomoći Grčkoj posle 30. juna, ministri evrozone su nastavili sastanak u Briselu ali bez grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa.

Grčka ima samo tri dana za otplatu rate kredita od 1,5 milijarde evra MMF-u, a ako ne nađe novac, to će značiti proglašavanje moratorijuma na plaćanja, što je uvod u njen izlazak iz zone evra.

Grčki parlament večeras zaseda u Atini i posle ponoći bi trebalo da glasa o predlogu za održavanje referenduma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.