U trendu

Nastavak državne podrške malim proizvodjačima

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković najavila je danas da će biti nastavljena državna podrška malim poljoprivrednim proizvodjačima u vidu brojnih mera i subvencija njihovom udruživanju, kao i pomoć za investicije u nove proizvodne kapacitete i zaštiti geografskog porekla.

Bogosavljević Bošković posetila je Belu Palanku, Dimitrovgrad i Pirot gde je u razgovorima sa zadrugarima, preradjivačima mleka i predstavnicima malih mlinara naglasila da će država maksimalno da se potruditi da zaštiti male poljoprivrednike i obezbedi plasman za njihove proizvode, kao i da im dodatnim merama pomogne da uvećaju svoju proizvodnju i budu sigurna sirovinska baza za mlekare, saopštilo je ministarstvo.

Ona je dodala i da će država podržati zaštitu geografskog porekla za posebne proizvode kao što je staroplaninski ovčji sir, kao i pirotski ovčji kačkavalj.

„To je jedan od načina da država dodatno stimuliše ove proizvodjače, jer sa oznakom geografskog porekla ovi proizvodi dobijaju na tržištu višu cenu, a poljoprivrednici i preradjivači imaju veću podršku u smislu većih subvencija“, kazala je ona.

Bogosavljević Bošković je rekla da je resorno ministarstvo uradilo puno na tome da ti proizvodi budu jasno obeleženi, tako da svaki prehrambeni proizvod, bilo koje vrste, na ambalaži mora da ima jasno naznačenu deklaraciju o poreklu proizvoda, hranljivoj vrednostim, kao i sastavu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.