U trendu

Otpuštanje viška zaposlenih od septembra

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da bi od septembra 2015.trebalo da počne otpuštanje viška zaposlenih u državnoj upravi.

Udovički je novinarima na promociji Kvartalnog monitora kazala da se očekuje da će do kraja godine, zajedno sa otpuštanjem 9.000 zaposlenih koji su viškovi u državnoj upravi i sa prirodnim odlivom zaposlenih usled odlaska u penziju, u državnoj upravi biti manje 20.000 zaposlenih.

„Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih je u poslednjim krugovima konsultacija i Vlada Srbije bi trebalo da utvrdi predlog ovog zakona do kraja meseca ili koji dan kasnije“, kazala je Udovički.

Prema njenim rečima, Srbija mora da smanji broj zaposlenih, a još više troškove države, ali kako je naglasila, to nikako ne sme da se radi nasumice već to mora pažljivo da se pripremi.

„Istinito je ono pravilo da 20 odsto ljudi radi 80 odsto posla. Analize pokazuju ozbiljne manjkove u kadrovima koji treba da kreiraju politike, da rade planiranje, upravljanje performansom ne postoji, inspekcije su desetkovane prethodnim racionalizacijama koje su rađene dobrovoljno“,  kazala je ona.

Udovički je naglasila da i u okviru takve strukture zaposlenih, troškovi mogu da se smanje boljom organizacijom, ali to zahteva ozbiljne funkcionalne analize i preorganizacije posla.

„Neujednačenost između sektora je velika, ali prostora za uštedu ima u svim sektorima. Negde imamo viškova, ali imamo i manjka, zato nam je potrebna reorganizacija i zamena neodgovarajućih profila novim, kao i povećanje zapošljavanja u nekim poslovima, kao što su inspekcijski nadzor i EU integracije“, kazala je ona.

Ona je navela i da su analize pokazale da broj zaposlenih u Srbiji prema broju stanovnika nije veliki, ali da finansije ne mogu da podnesu toliku javnu upravu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.