U trendu

Poskupljenje svinjskog mesa posledica prekomernog uvoza

Problemi na tržištu svinjskog mesa i moguć rast maloprodajnih cena čak i do 50 odsto, posledica su prekomernog uvoza, koji je naneo veliku štetu, a koji je svojevremeno inicirala klanična industrija uz podršku Vlade Srbije, ocenio je danas agrarni analitičar Vojislav Stanković.

„Uvoz živih svinja krenuo je na inicijativu upravo asocijacija proizvodjača medju kojima dominira klanična industrija. Tu inicijativu je podržala vlada i sadašnja situacija je danak toj pogrešnoj uvoznoj politici“, rekao je Stanković u intervjuu za portal Agrosmart.

On je dodao da je na trenutnu situaciju na tržištu uticalo i to što je, kao tipičan sezonski faktor, potrošeno meso iz prethodnog ciklusa tova i sada se ulazi u novi ciklus.

„Nije reč ni o kakvoj povećanoj potrošnji svinjskog mesa, kako se ovih dana moglo čuti“, rekao je Stanković.

On je naveo da je prošle godine u Srbiji ostvarena vrednost proizvodnje svinja od 622 miliona američkih dolara, sa udelom 34,1 odsto u ukupnoj stočarskoj proizvodnji i rastom od 3,84 odsto.

„Medjutim, i pored tako dobrih rezultata, više od 120 miliona dolara dato je na uvoz živih svinja, odnosno na oko 350.000 komada, te svežeg, rashladjenog, zamrznutog, osušenog i mesa u salamuri, od 45 do 50 hiljada tona“, rekao je Stanković.

Najveći proizvodjači svinja i klaničari u Srbiji najavili su poskupljenje ovog mesa i do 200 dinara po kilogramu, a kao razlog za ovako veliko poskupljenje od gotovo 50 odsto naveli su drastično smanjen broj tovljenika.

Agrosmart navodi da su mnogi stočari u Sremu i Mačvi bili prinudjeni da odustanu od tova jer otkupne cene nisu pokrivale troškove proizvodnje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.