U trendu

Udovički: Uredba o racionalizaciji pitanje dana

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički najavila je danas da će narednih dana, a možda čak i danas, biti doneta uredba o racionalizaciji državne uprave kojom će biti definisano smanjenje broja zaposlenih i racionalizacija poslovanja te uprave.

Ona je na otvaranju NIN-ovog investicionog samita u Arandjelovcu kazala da je planirano da u ovoj godini smanjenje zaposlenih bude za dva odsto, a u 2016. smanjenje budžeta plata državne uprave bude do pet odsto, i da to neće biti uradjeno samo smanjenjem broja zaposlenih nego i racionalizacijom i boljom organizacijom poslovanja.

Te uštede neće biti ostvarene samo smanjenjem broja zaposlenih kroz otpuštanja i njihovim prirodnim odlivom kroz odlazak u penziju, već  će biti potrebna i reorganizacija rada, kao i reforma sektora gde postoji najviše prostora za uštedu, kazala je Udovički.

Prema njenim rečima, kasni se s racionalizacijom, ali prethodnih meseci se radilo i na drugim rešenjima umesto da se samo daju podsticaji za penzionisanje, čime se narušava struktura zaposlenih.

Udovički je najavila i da će uskoro biti usvojen zakon o maksimalnom broju zaposlenih korisnika javnih sredstava, naglasivši da svi imaju najmanje 20 odsto više prostora u sistematizacijama.

Ona je navela i da je u pripremi i zakon o finansiranju lokalnih samouprava u Ministarstvu finansija, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja ove godine, a da se primenjuje od 2017, kao i da će se od 2016. raditi na osmišljavanju reformi da bi se u lokalnim samoupravama pojačala finansijska disciplina.

Ministarka je kazala i da se očekuje da naredne godine nakon razgovora sa MMF-om privredni rast bude veći od 1,5 odsto, kao i da će ove godine taj rast sigurno biti veći od 0,5 odsto. U hotelu Izvor u Arandjelovcu danas je počeo Samit investicija, čiji je cilj uspostavljanje dijaloga izmedju najviših zvaničnika relevantnih institucija Srbije i Evropske unije sa liderima sve većeg broja stranih poslovnih asocijacija i kompanija, velikih investitora, banaka i osiguravajućih kuća.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.