U trendu

Lekari Decedre krivi, ali oslobodjeni

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio lekare klinike „Decedra“ optužbi za nesavesno lečenje Jelice Radović, koja je preminula od sepse nakon operacije na toj klinici 2006. godine, objavljeno je danas na sajtu suda.

Kako se navodi, optužbi za krivično delo teško delo protiv zdravlja ljudi oslobodjeni su lekari Slavko Tomić, Miodrag Stojanović i Olivera Jeremić koje je Prvi osnovni sud u Beogradu osudio 2015. godine na po 15 meseci zatvora i dve godine zabrane rada.

„Apelacioni sud je utvrdio da su okrivljeni Slavko Tomić, Miodrag Stojanović i Olivera Jeremić uopšte očigledno nesavesno postupali u odnosu na pacijenta J.R, medjutim za ovo krivično delo nisu mogli biti oglašeni krivim jer je apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja nastupila još 2010. godine“, stoji u odluci.

Sud je pravosnažno oslobodio i odgovorno lice klinike „Decedra“ Svetlanu Sremčević optužbi za nesavestan rad u službi iako je prvostepenom presudom uslovno osudjena na godinu dana zatvora sa rokom proveravanja od četiri godine i zabranom upravljanja zdravstvenim ustanovama i svih dužnosti u zdravstvu na 10 godina.

„U odnosu na Svetlanu Sremčević, sud je doneo oslobadjajuću presudu nalazeći da iako je prekršila odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnika o uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama, u optužnom aktu uzročno-posledična veza izmedju njenog postupanja i smrti oštećene je opisana kao nepružanje adekvatne lekarske pomoći a koje nečinjenje, nije uzrok smrti“, navodi se u odluci.

Jelica Radović (19) operisala je čukljeve na klinici „Decedra“ 5. septembra 2006. 

Pošto su roditelji primetili da se oseća loše, ona je 8. septembra prebačena prvo u Ginekološko-akušersku
kliniku pa u Urgentni centar, gde je utvrdjeno da ima sepsu.

Umrla je 9. septembra, četiri dana posle operacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.