U trendu

Dačić: Članstvo u EU jedan od najvažnijih prioriteta Srbije

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Banjaluci da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU) jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

„U tom smislu, želim da istaknem važnost očuvanja stalne dinamike pregovaračkog procesa sa EU. Srbija je ispunila sva prelazna merila za poglavlja 23 i 24, i s pravom očekuje njihovo otvaranje tokom holandskog predsedavanja“, rekao je Dačić učesnicima sastanka šefova diplomatija zemalja članica Centralnoevropske inicijative (CEI).

On je istakao važnost te inicijative, ocenivši da je ona „most izmedju makroregiona, članica EU i onih koje to još uvek nisu, ali i most izmedju delova Evrope koji imaju različita imena – Miteleuropa, Zapadni Balkan, Istočno partnerstvo, Baltik – ali pripadaju jedinstvenoj evropskoj kulturi“.

Navodeći da se CEI od ostalih regionalnih inicijativa razlikuje po projektnoj orijentacijia, Dačić je naglasio da je Srbija 2014. godine dobrovoljno udvostručila svoj godišnji doprinos što, kako je kazao, u novcu možda i nije mnogo, ali pokazuje poverenje i važnost koju Srbija pridaje saradnji u CEI.

Šef diplomatije Srbije je ukazao da je migrantska kriza jedan od najozbiljnijih izazova sa kojima se suočavaju region i cela Evropa, ističući da se taj problem mora rešavati sveobuhvatno i zajednički.

Prošle godine u Srbiji je registrovano i privremeno prihvaćeno 600.000 migranata, a ove godine više od 100.000.

„Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su i državni organi i gradjani Srbije svojim delovanjem i ponašanjem pokazali da na migrante ne gledaju kao na izvor problema, već pre svega kao na ljude u nevolji. Ne tvrdim da smo svakom čoveku pomogli onoliko koliko mu je bilo potrebno, ali tvrdim da smo svakome pomogli onoliko koliko smo mogli“, naglaiso je Dačić.

Govoreći o problem terorizma, on je naveo da rezolucija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u borbi protiv terorizma, koja se već više godina konsenzusom usvaja u Trećem komitetu Generalne skupštine UN i Savetu UN za ljudska prava, dovoljno jasno izražava stav Srbije o tom pitanju i pruža smernice za dalje zajedničko delovanje.

Ministar inostranih poslova Srbije dalje je rekao da su potencijali zajedničkog prostora zemalja članica CEI-a prepoznati i u mehanizmu Kina-CIEZ, ocenivši da taj model povezivanja dela Evrope sa Kinom u praksi pokazuje kako i geografski udaljene delove sveta može približiti interes na zajedničkim projektima.

„Model svestranog povezivanja, komunikacije i integrisanja različitih razvojnih strategija u okviru ‘Pojasa i puta’, nudi nam dodatnu poslovnu platformu i perspektivu razvoja“, kazao je on.

Dačić je naglasio da će izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta biti značajan doprinos boljem transportnom povezivanju evropskog juga i Srednje Evrope.

On je upozorio i da bi se Srbija, kao i većina zemalja regiona već 2019. godine mogle imati problem snabdevanja gasom, jer se još ne naziru konkretna rešenja za ovaj problem i pozvao EU da što skorije ponudi trajna rešenja za snabdevanje zemalja regiona gasom.

Dačić je poželeo BiH uspeh u nastavku predsedavanja CEI ove godine, dodavši da Srbija pozdravlja i podržava predsedavanje Belorusije tom inicijativom 2017. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.