U trendu

Grabar-Kitarović pomilovala tajkuna Leona Sulića

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pomilovala je 25 osoba, među kojima i tajkuna Leona Sulića koji je osuđen zbog privrednog kriminala, objavili su danas hrvatski mediji.

Reč je o bivšem direktoru firme Croatia Bus, koji važi za osobu blisku vladajućoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) iz koje dolazi i hrvatska predsednica.

Kako su objavili mediji, predsednica je pomilovala Sulića na predlog Komisije za pomilovanja zbog njegovog narušenog zdravstvenog stanja.

„Nemojte me ništa pitati. Neću vam o tome ništa govoriti. Pitajte nekog drugog“, rekao je Sulić za portal Telegraf.

Prema pisanju portala, Ministarstvo pravosuđa protivilo se pomilovanju kontroverznog tajkuna, kao i većini pomilovanja koja su tražena tokom prošle godine. Njihovo mišljenje nije obavezujuće.

Suliću je oprošten deo kazne na koju je osuđen zbog privrednog kriminala. Reč je o kazni od 22 meseca zatvora, jer je 2000. iskoristio svoje funkcije predsednika Nadzornog odbora Transcroatije i direktora Croatia busa da bi došao do stana u zagrebu vrednog oko 600.000 kuna (oko 80.000 evra).

Mediji podsećaju da je Sulić u više slučaja osuđen za malverzacije iz vremena dok je bio na čelu Croatia busa. Najveću kaznu dobio je zbog izvlačenja oko dva miliona evra iz te firme zbog čega je osuđen na pet godina zatvora.

Posle izricanja prve presude 2005, Sulić je pobegao iz Hrvatske, a posle dve godine vratio se u zemlju, uoči izricanja presude u ponovljenom suđenju.

Prema pisanju Telegrafa, novu Komisiju za pomilovanja koju je Grabar-Kitarović imenovala sredinom prošle godine dočekali su brojni zaostaci, a novi saziv je dosad rešio oko 400 molbi za pomilovanja.

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas za regionalnu N1 televiziju da ne bi pomilovao Sulića.

On je naglasio da u njegovom predsedničkom mandatu nije bilo pomilovanja osuđenih za teška ubistva, silovanja i privredni kriminal.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.