U trendu

Moskva poziva Crnu Goru da presipita odluku o članstvu u NATO

Zvaničnik ruske ambasade u Podgorici poručio je danas da je Moskva protiv širenja NATO na istok, ocenio da bi pristupanje Crne Gore tom savezu bilo “ishitreno” i pozvao Podgoricu da još jednom “preispita prednosti i mane” pristupanja.

Zamenik ambasadora Rusije u Podgorici Vladimir Gurko je na konferenciji za novinare saopštio da je Moskva “ozbiljno zabrinuta zbog kursa Crne Gore prema ubrzanoj integraciji u Severnoatlantsku alijansu”.

„U Ruskoj Federaciji polaze od toga da je projekat proširenja NATO danas u suprotnosti sa realnim potrebama u sferi bezbednosti. Mehaničko proširenje Severnoatlantske alijanse prema Istoku, koje ne uzima u obzir interese svih država evroazijske zajednice, već je dovelo i nastavlja dovoditi do stvaranja novih linija podele”, ocenio je Gurko.

Ruske diplomate u Podgorici se po prvi put obraćaju konferencijom sa medije javnosti i takav način koriste uoči odluke Saveta ministara NATO, koji početkom decembra odlučuje o pozivnici Crnoj Gori za članstvo u Severnoatlanskom savezu.

Zamenik ruskog ambasadora naveo je da one zemlje koje stupaju u blok, “odmah pokušavaju da probaju za sebe ulogu bočnih ‘država blizu fronta’, za koje je potrebna posebna zaštita.”

Gurkov je ocenio da je proširenje Severnoatlantske alijanse “vezano za traženje spoljašnjeg neprijatelja” i da je “usmereno na rekonstruisanje „gvozdene zavese“ u Evropi.

Ruski diplomata je saopštio da su u Moskvi “ozbiljno zabrinuti zbog kursa Crne Gore prema ubrzanoj integraciji u Severnoatlantsku alijansu”, te da bi njeno učlanjenje u NATO “ozbiljno narušilo” odnose dve zemlje i “dovelo u pitanje “kompletan rad na formiranju opšteevropske arhitekture bezbednosti.”

„Pozivamo da se još jednom odmere sve „prednosti“ i „mane“ ishitrenog pristupanja Crne Gore Alijansi“, zaključio je zamenik ruskog ambasadora u Podgorici.

Podgorički mediji danas prenose nacrt obraćanja Međunarodnog odbora ruske Dume kojim se od Parlamenta Crne Gore i zemalja članica NATO traži da se uzdrže od širenja Severnoatlanskog saveza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.