U trendu

Muižnieks: Nagrade ratnim zločincima u BiH su uvreda za žrtve

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks izjavio je danas da odluka Narodne Skupštine Republike Srpske da dodeli zahvalnice osudjenim ratnim zločincima predstavlja ozbiljan udarac naporima za pomirenje u BiH, saopštio je večeras SE.

Muižnieks je takodje rekao da je to uvreda za brojne žrtve njihovih zločina koje i dalje imaju traume zbog nasilne prošlosti.

„Dok hiljade žrtava u regionu nemaju pristup pravdi i odšteti, fokus vlasti treba da bude obezbedjivanje poštovanja ljudskih prava tih žrtava i podsticanje skladnih medjunacionalnih odnosa“, rekao je komesar SE za ljudska prava.

On je apelovao na političke lidere u BiH da udvostruče svoje napore kako bi podstakli pomirenje i trajni mir, kao i da se uzdrže od akcija koje mogu da povećaju tenzije.

Na svečanosti povodom 25 godina Narodne skupštine RS juče su dodeljene povelje i zahvalnice prvom predsedniku RS Radovanu Karadžiću i potpredsednicima RS Biljani Plavšić i posthumno Nikoli Koljeviću, dosadašnjim predsednicima i potpredsednicima skupštine i postuhmno poslanicima koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Karadžićevu povelju preuzela je njegova ćerka Sonja Karadžić – Jovičević, poslanik SDS u NSRS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)