U trendu

NDH zločinačka, antifašizam u temeljima Ustava

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je danas zabrinutost zbog jačanja ideoloških podela, posebno povodom komemoracije žrtvama koncentracionog logora Jasenovac.

„Zabrinuta sam zbog ponovnog jačanja ideoloških podela u društvu, posebno u poslednjih nekoliko dana u vezi s obeležavanjem dana sećanja na nevine žrtve Jasenovca, ustaškog stratišta takozvane Nezavisne Države Hrvatske. NDH je bila najmanje nezavisna i najmanje je štitila interese hrvatskog naroda, a ustaški režim je bio zločinački režim“, rekla je predsednica novinarima u svom kabinetu.

Ona je rekla da je antifašizam u temeljima hrvatskog ustava i da je moderna Hrvatska izrasla na temeljima Domovinskog rata pod vodjstvom prvog predsednika Franje Tudjmana.

Predsednica je izjavu dala novinarima uoči sastanka s predstanicima Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj i Srpskog narodnog veća koje je pokušala da uveri da promene odluku o bojkotu službene komemoracije žrtvama ustaškog logora.

U tome, medjutim, nije uspela, a predsednik Koordinacije Ognjen Kraus potvrdio je novinarima da će ta organizacija održati svoju komemoraciju u Jasenovcu 15. aprila.

Iz SNV su takodje rekli da ostaju pri odluci o bojkotu službene komemoracije 22. aprila, a da će uskoro  odlučiti hoće li se pridružiti komemoraciji u organizaciji Koordinacije jevrejskih opština.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.