U trendu

Povratnici sa ratišta pretnja za bezbednost BiH

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas da se pedesetak državljana BiH vratilo sa ratišta u Siriji i Iraku i da oni predstavljaju ozbiljnju pretnju bezbednosti zemlje.

Mektić je naveo da je od 135 registrovanih državljana BiH, koji ilegalno borave na ratištima u Siriji i Iraku, više od 45 njih poginulo, dok ih se pedesetak vratilo u BiH i oni predstavljaju ozbiljnu pretnju sigurnosti.

On je novinarima u Sarajevu rekao da se zajedno sa Tužilaštvom BiH radi na procesuiranju tih osoba.

„Trenutno je podignuto 18 optužnica, a u narednim danima očekujemo još dvadeset. Neki od njih nam se javljaju da bi postigli sporazum o priznanju krivice, o čemu odlučujemo posle analize  –  da li BiH od toga ima koristi ili ne“, rekao je ministar bezbednosti BiH.

Mektić je danas u Sarajevu govorio na 12. Konferenciji parlamentarnih komisija za evropske integracije zemalja koje su obuhvaćene procesom stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Evrope, čiji je domaćin Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH.

Ministar bezbednosti BiH je rekao da je parlamentarce iz regiona upoznao sa inicijativom za regionalnu saradnju u borbi protiv terorizma, koja će u okviru Brdo procesa biti predstavljena 17. i 18. aprila na ministarskoj konferenciji u Sloveniji.

On je pozvao parlamentarce iz regiona da podrže ovu inicijativu, koja podrazumeva stvaranje regionalne mreže, razmenu bezbednosno-obaveštajnih informacija i traženje zajedničkog odgovora na sve oblike terorističkih pretnji u regionu.

Hrvatska, Francuska, Nemačka, Austrija i skandinavske zemlje, dodao je on, već su podržale ovu inicijativu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.