U trendu

Rezultate referenduma treba da objavi Skupština RS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ne može se ni na koji način dovoditi u vezu s procedurom obavljivanja izveštaja o rezultatima referenduma o Danu Republike Srpske, koji je održan 25. septembra ove godine, saopštio je kabinet predsednika RS.

„Taj postupak je ustavno i zakonski u isključivoj nadležnosti Narodne skupštine RS, koja tu proceduru i sprovodi i koja traje i sada, a posle pokretanja procedure zaštite vitalnog nacionalnog interesa u Veću naroda RS od strane bošnjačkih delegata“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da će, posle završetka procedure i donošenja konačne odluke Ustavnog suda RS, entetetski parlament objaviti Izveštaj o rezultatima republičkog referenduma.

Dodikovo kabinet je saopštio da su plasirane informacije, koje ga dovode u vezu s tim postupkom, koji sprovodi Skupština RS, netačne i zlonamerne.

U saopštenju se navodi da je pisanje pojedinih medija iz Federacije BiH „tendenciozno i usmereno isključivo na rušenje ugleda Milorada Dodika i funkcije koju on obavlja“.

Sarajevski portal Vijesti.ba objavio je da predsednik RS nije objavio rezultate referenduma o Danu RS u Službenom glasniku RS, tako da rezultati tog referenduma pravno ne postoje.

U tekstu je navedeno da je krajnji zakonski rok za objavljivanje rezultata referenduma bio 18. novembra, ali da oni do tada nisu objavljeni u Službenom glasniku, zbog čega se, kako je navedeno u tekstu, referendum može smatrati samo skupim istraživanjem javnog mnenja u RS.

Pozivajući se na neimenovane izvore, sarajevski portal je naveo da je Kancelarija visokog predstavnika (OHR) čekala objavljivanje izveštaja o rezultatima referenduma u Službenom glasniku, kako bi rezultate referendum stavila van snage.

„Dodika su o tome navodno obavestili njegovi izvori u Savetu za primenu mira (PIC) što mu je, uz strah od Tužilaštva BIH, bilo više nego dovoljno da se odluči za scenarij“, stoji u tekstu.

Skupština RS je saopštila da će izveštaj o rezultatima referenduma biti objavljen pošto Ustavni sud RS donese konačnu odluku o vetu, koji je na Izveštaj o rezultatima referenduma stavio bošnjački klub delegata u Veću naroda RS.

Konačna odluka Ustavnog suda RS se očekuje u roku od 30 dana i tek posle te odluke steći će se uslovi da Izveštaj o rezultatu republičkog referenduma bude objavljen u Službenom glasniku RS, ako ga sud ne ospori.

Ustavni sud BiH je 17. septembra doneo privremenu meru kojom se zabranjuje održavanje referenduma o Danu RS, ali je, uprkos tome, referendum održan 25. septembra.

Tužilaštvo BiH je zbog održavanja referenduma otvorilo predmet u kojem je predsednik RS Milorad Dodik prvoposumnjičeni.

On je 3. oktobra trebalo da se pojavi na saslušanju u Tužilaštvu BiH, ali je odbio poziv, navodeći da se u Sarajevu ne oseća sigurnim i da je spreman izjavu dati u nekoj od pravosudnih institucija RS.

U medjuvremenu su u Tužilaštvu BiH saslušani svi članovi Republičke komisije za održavanje referenduma, neki kao osumnjičeni, a neki, poslanici u parlamentu RS, kao svedoci u tom predmetu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.