U trendu

Slovenija traži veću solidarnost EU

Slovenačka vlada pozvala je noćas države EU da ravnomernije raspodele teret izbegličke krize i predložila izmene zakona o odbrani koje će omogućiti slanje vojske na granicu o čemu će danas raspravljati parlament.

Za usvajanje izmena zakona o odbrani potrebna je dvotrećinska većina.

Premijer Miro Cerar rekao je da vojska na granici treba da pomogne policiji pod pritiskom hiljada izbeglica koji ulaze iz Hrvatske nakon što je Mađarska zatvorila svoju zelenu granicu i naglasio da „nije reč o uvođenju vanrednog stanja već o jačanju kontrole na granici“.

Sa vanredne sednice posvećene izbegličkoj krizi, vlada u Ljubljani pozvala je članice EU da ravnomernije podele teret naglasivši da je „Slovenija najmanja država na balkanskoj tranzitnoj ruti, s malim kapacitetima kontrole granice i zbrinjavanja migranata“.

„Zato javno pozivamo države članice EU i evropske ustanove da se aktivno uključe u prihvatanje ovog nesrazmernog tereta za našu državu. Sada je na testu evropska solidarnost“, navela je vlada u saopštenju nakon sednice.

„Iluzorno je očekivati da će dvomilionska Slovenija zaustaviti migrantski talas, urediti i rešiti ono što nije uspelo mnogo većim evropskim državama“, dodaje se u apelu vlade.

Vlada je u apelu istakla da Slovenija ne može da dopusti nekontrolisano zadržavanje migranata na svojoj teritoriji i da postepeno povećava kapacitete za prihvat migranata.

Slovenačka policija objavila je jutros da je u tu zemlju juče i tokom protekle noći ušlo skoro 8.000 migranata, od čega deo ilegalno preko zelene granice.

Nešto posle ponoći, navodi slovenačka policija, u blizini graničnog prelaza Rigonce, nasuprot hrvatskom prelazu Harmica, otkriveno je oko 2.000 izbeglica koji su odvedeni u prihvatni centar u Brežicama, gde je trenutno oko 3.300 stranaca.

U isto vreme u Austriju je po informacijama slovenačke vlade prešlo samo oko 2.000 osoba zbog čega „sadašnje stanje prelazi sve prihvatne mogućnosti na koje se Slovenija pripremala“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.