U trendu

Beograd ne prihvata reviziju sporazuma o ZSO

Vlada u Beogradu je u dijalogu s Prištinom uputila jasnu poruku da neće prihvatiti reviziju niti ponovno menjanje onoga što su premijeri Srbije i Kosova utvrdili 25. avgusta u Briselu radi formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu, izjavio je danas u Briselu direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Djurić.

Posle tehničkog dijaloga s predstavnicima Prištine o sprovodjenju sporazuma o ZSO, priznavanju univerzitetskih diploma i slobodi kretanja preko administrativne linije, Djurić je istakao da je srpska delegacija u Briselu uputila jasnu poruku medjunarodnoj zajednici i predstavnicima Albanaca da Beograd želi da sprovede sve sporazume do kraja i u celosti.

„Mi očekujemo da oni delovi sporazuma koji su za nas važni budu sprovedeni do kraja“, rekao je Djurić.

Na pitanje da li na dijalog može uticati ocena Ustavnog suda Kosova da neki delovi sporazuma nisu prihvatljivi, Djurić je rekao da je sporazum potpisan uz podršku medjunarodne zajednice, a da „pregovori o tome nikada nisu vodjeni ni sa kakvom akademskom institucijom, već sa političkim predstavnicima“.

Upitan da li je izvesno da će 27. januara u Briselu biti dijaloga na nivou premijera, s obzirom da je kosovski premijer Isa Mustafa rekao da neće doći dok ne bude vizne liberalizacije, Djurić je odgovorio da je „izvesno da Srbija poštuje sporazume, da ne gazi svoju reč i da premijer Vučić i vlada drže do svakog slova koje je ovde dogovoreno“.

„Što se tiče nepoštavanja sporazuma, nonšalantnog odnosa prema interesima stabilnosti u regionu, za to morate da pitate drugu stranu“, dodao je Djurić, rekavši da je delegacija vlade Srbije spremna da dodje 27. januara.

Djurić je naveo da je cilj Beograda da stvori „bolju i kvalitetniju političku atmosferu“ pred sastanak dva premijera u Briselu i naglasio da se u EU „veoma ceni neupitna i nepokolebanu posvećenost Srbije normalizaciji odnosa s Prištinom, kao i sprovodjenju svih sporazuma, uspostavljanju ZSO.

„Premijer Vučić i njegova reč da će Srbija poštovati sve sporazume se ovde sprovodi u delo“, rekao je Djurić i naglasio da Srbija „iskreno želi da se dogovara, da proces dijaloga sa Prištinom uspe i da daje rezultate, jer je to važno za Srbiju i za srpski narod na Kosovu“.

„Očekujem da će i drugi biti dovoljno razumni da uvide da je dijalog jedini pravi put“, dodao je Djurić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.