U trendu

Biserko: Premijer jedini korektno reagovao, incident šteti žrtvama

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko izjavila je danas da je srpski premijer Aleksandar Vučić jedini korektno reagovao na incident u Potočarima i da napad na Vučića najviše šteti samoj Srebrenici, porodicama žrtava i žrtvama uopšte.

Biserko je rekla da će se o pozadini incidenta izjasniti nadležni organi, da nije dobro što se sada u Srbiji konstruišu različite teorije zavere i da porodice žrtava samo žele da se prizna da je to bio genocid i njihova tragedija.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji je ukazala da je sa tačke gledišta međunarodnih predstavnika, odluka Vučića da prisustvuje komemoraciji u Potočarima doživljena kao akt hrabrosti.

Biserko je ocenila da je čitava igra oko rezolucije „raskrinkala i Srbiju i Rusiju“, da je reč o nepriznavanju presuda najviših pravnih organa UN koje je podrivanje međunarodnog sistema i da se Srbija olako upustila u tu igru, što će imati dalekosežne posledica za njeno približavanje EU.

„Nesmotreno je dopustila da je Rusija instrumentalizuje za svoje interese“, rekla je Biserko.

Biserko je ukazala da je jedan od ključnih kriterijuma za približavanje EU regionalna saradnja, što nije moguće ukoliko Srbija sama ne napravi svoj ratni bilans, a da je tendencija u Srbiji da se govori samo o srpskim žrtvama.

Ona je ocenila da je „ovaj incident raskrinkao stanje u regionu“ i „lažne ocene o regionalnoj saradnji“ i da regionalna saradnja u poslednje tri godine stagnira i nazaduje.

„Vučić je dao korektnu izjavu nakon povratka u Beograd. Međutim, sve ostale reakcije u Beogradu su bile katastrofalne i u funkciji demonizacije Bošnjaka“, smatra Biserko.

Na pitanje o podršci Vučiću EU i SAD, koje su usvojile rezolucije o osudi genocida u Srebrenici i njihov stav da Srbija treba da se suoči sa tom činjenicom, Biserko je odgovorila da taj stav nije u kontradikciji, ali da je naglasak na tome da se desio genocid u Srebrenici, da Srbija to mora priznati i da se od toga neće odustati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.