U trendu

DS: Odluka o poništavanju presude Stepincu štetna i potencijalno opasna

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da je odluka o poništavanju sudske presude zagrebačkom nadbiskupu Alojzju Stepincu štetna, nerazumljiva i potencijalno opasna.

Stranka je navela i da je DS uvek negovala tekovine antifašizma i oštro se suprotstavljala svim pokušajima da se fašistički zločini relativizuju, kolaboracionisti rehabilituju i žrtve zaborave.

Zagrebački Županijski sud je juče u celosti poništio presudu hrvatskom kardinalu iz Drugog svetskog rata Alojziju Stepincu, koji je osuđen 1946. na 16 godina zatvora, a kazna je podrazumevala prislini rad, i on je na pet godina izgubio i politička i građanska prava.

U saopštenju se podseća da je predsednik DS Bojan Pajtić oštro protestovao kada je u Evropskom parlamentu zakazana izložba posvećena Stepincu i uputio protestno pismo zvaničnicima Socijaldmokratske poslaničke grupe i predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, nakon kog je izložba otkazana.

„Moramo biti ponosni na svoju antifašističku tradiciju, moramo i danas, bez obzira na to koliko vremena je prošlo, upozoravati na zlo koje fašizam nosi sa sobom i neprekidno podsećati na zločine fašista i njihovih saradnika, suprotstavljajući se svakom pokušaju da se oni opravdaju“, navodi se u saopštenju povodom jučerašnje odluke suda u Zagrebu da poništi presudu nadbiskupu Stepicu.

Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac osuđen je zbog saradnje s italijanskim i nemačkim okupatorom i ustaškim režimom u NDH, za prisilno katoličenje Srba, ali i za neprijateljsku propagandu posle kraja rata čiji je cilj bio ugrožavanje državnog uređenja FNRJ.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.