U trendu

Dubravki Stojanović uručen francuski Nacionalni orden za zasluge

Ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro sinoć je istoričarki Dubravki Stojanović uručila francuski Nacionalni orden za zasluge (Ordre National du Mérite) u rangu viteza.
„Vi zaista jeste ta prava, istinska istoričarka, vi pripadate toj slavnoj porodici ‘proroka koji gledaju unazad’, kako ih poetično opisije Hajnrih Hajne. Jer vaše reči se odnose, naravno na budućnost. Budućnost Srbije, budućnost Balkana, budućnost Evrope“, rekla je Moro, obaraćajući se Dubravki Stojanović na svečanosti u francuskoj rezidenciji pre nego što ju je imenovala za Viteza Nacionalnog reda za zasluge.

Moro je izmedju ostalog podsetila da je Dubravka Stojanović 2013. godine napisala izveštaj Generalnoj skupštini UN, u kojem se založila za utvrdjivanje okolnosti pod kojima zvanični istorijski diskurs utiče na nastavu istorije u školskim ustanovama.

„Kao priznanje vašoj intelekualnoj hrabrosti, odlučnosti da od obrazovanja napravite učenje kako da se kritički misli, vašem doprinosu projektu istoriografije oslobodjene od svake instrumentalizacije i istoriografije koja doprinosi približavanju naroda, u ime predsednika Republike, imenujem vas za Viteza Nacionalnog reda da zasluge“, rekla je Kristin Moro.

Dubravka Stojanović je rekla da priznanje koje je dobila razume „kao podršku onoj istoriografiji koja se zalaže za odbranu digniteta nauke i koja polazi od toga da je borba za slobodnu raspravu o prošlosti, borba za ljudska prava i univerzalne vrednosti“. Ona je dodala da se istorija često „koristi i zloupotrebljava da bi odvratila pažnju sa pravih pitanja, da podigne emocije, homogenizuje naciju, diskafalifikuje opoziciju i definiše neprijatelje“. „Zato je borba za nezavisnu i kritičku nauku zapavo borba za bolju sadašnjost“, zaključila je Stojanović.

Dubravka Stojanović rodjena je 1963. godine u Beogradu. Diplomirala je 1987. godine na Filozofskom fakultetu na Odeljenju za istoriju. Doktorirala je 2001. godine na temu Evropski demokratski uzori kod srpske političke i intelektualne elite. Objavila je osam knjiga, medju kojima „Iza zavese. Ogledi iz društvene istorije Srbije 1890-1914“, i „Radjanje globalnog sveta 1880-2015. Vanevropski svet u savremenom dobu“. Od 1996. godine radi na Filozofskom fakukltetu, a od 2008. je vanredni profesor.

Dobitnica je Nagrade za mir beogradskog Centra za mir i demokratiju, za rad na pomirenju u Jugoistočnoj Evropi preko reforme nastave istorije. Nagradu Osvajanje slobode dobila je 2012. godine.

Orden nacionalnog reda za zasluge je značajno francusko odlikovanje, ustanovljeno 1963. godine. Francuski predsednik Šarl de Gol njime je zamenio niz drugih odlikovanja, koja su do tada postojala.

Orden nacionalnog reda dodeljuje se u ime predsednika Francuske za posebne zasluge stranim i francuskim državljanima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.