U trendu

Dveri traže Deklaraciju o zaštiti čačanskog akcenta

Šef opozicione odborničke grupe „Dveri“ u Skupštini Čačka Aleksandar Tanasković predložio je danas da taj parlament donese „Deklaraciju o zaštiti čačanskog akcenta“, ocenjujući da je premijer Aleksandar Vučić na sednici Skupštine Srbije uvredio Čačane imitirajući čačanski akcenat.

„Dveri traže da se zaštiti čačanski akcenat jer mi ne želimo da nas bilo ko vredja zbog načina na koji pričamo. Smatram da bi u sastavljanju te deklaracije trebalo da učestvuju predstavnici i vlasti i opozicije, jer to nije stranački čin i predložio bih da lingvisti daju stručno tumačenje te deklaracije“, rekao je Tanasković.

Na današnjoj sednici Skupštine Čačaka predložene su dve deklaracije – o zaštiti čačanskog akcenta i „protiv pričanja gluposti“ sa skupštinske govornice, koje nisu usvojene.

Tanasković je podsetio na poznate stvaraoce koji su rodjeni ili živeli u Čačku, i ocenio da je premijer i njih uvredio.

Za njegov predlog Deklaracije o zaštiti čačanskog akcenta glasali su samo odbornici „Dveri“, tako da nije dobio potrebnu većinu.

Šef opozicione odborničke grupe Nove Srbije (NS) Vladica Gavrilović je na sednici objasnio da je ta odbornička grupa bila uzdržana jer se premijer, ako je i uvredio Čačane imitirajući njihov akcenat, izvinio zbog toga.

Gavrilović je rekao da je za sve Čačane mnogo veća uvreda izlaganje lidera LDP-a Čedomira Jovanovića koji je negativno komentarisao dvojicu Čačana – lidere NS i „Dveri“ Velimira Ilića i Boška Obradovića, i zahtevao da se o tome raspravlja na sednici lokalne skupštine, što takodje nije prihvaćeno.

Šef odborničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Maksimović je predložio da se usvoji „Deklaracija kojom se zabranjuje pričanje gluposti sa skupštinske govornice“.

O njegovom predlogu Skupština se nije izjašnjavala jer je Maksimović povukao predlog zbog opaske predsednika Skupštine Igora Trifunovića (SNS) tome da je predlog „nekorektan, jer je teško odrediti ko priča gluposti sa govornice“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.