U trendu

Janković: Učiniću sve da se zaustavi agonija medija u Srbiji

Zaštitnik gradjana Saša Janković izjavio je danas da će učiniti sve da se, kako je ocenio, zaustavi agonija u kojoj su mediji i novinari u Srbiji.

„Gašenje medija u Kragujevcu dostiže neku vrstu momenta za uzbunu – ako to nije do sada bilo jasno, sada jeste. Sutra se prodaje imovina jedne od najznačajnijih gradskih medijskih kuća (RTK), a to je slika onoga što se,nažalost, dešava širom Srbije“ rekao je Janković agenciji Beta posle jednočasovnog razgovora s novinarima nekoliko kragujevačkih redakcija.

Po rečima Jankovića, mediji u Srbiji su „bačeni u institucionalno-pravni i politički vrtlog“, iz kojeg većina ne može da se spase, a žrtva nisu samo novinari, nego i gradjani.

„Bez medija, nema informisanja gradjana, a bez informisanih gradjana, nema slobodnih gradjana“, rekao je Janković.

On je najavio da će učiniti sve što su od njega danas novinari tražili, a u nadležnosti je zaštitnika gradjana, i ocenio da bi to „u normalnoj situaciji, trebalo da bude dovoljno da se zaustavi loš proces“.

„Obratići se Ggradu Kragujevcu i tražiti razjašnjenje zbog čega nije bilo sredstava u gradskom budžetu za finanansiranje projekata u medijima od značaja za informisanje gradjana“, rekao je Janković.

On je najavio da će se obratiti i ministarstvima za kulturu i informisanje, i za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ako postoje problemi u komunikaciji i odredjivanju nadležnosti.

„Ta ministarstva bi trebalo da ponude strateški jasan i efikasan odgovor na ovakve dileme i rizike u kojima se mediji nalaze“, rekao je Janković i dodao da će stanje u medijima da predstavi „i na medjunarodnom planu“.

„Primer Kragujevca može da posluži kao ilustracija stanja u medijima u Srbiji“, zaklučio je zaštitnik gradjana.

Zbog teške finansijske situacije, pred gašenjem su obe regionalne medijske kuće u Kragujevcu – nedavno privatizovana Radio televizija Kragujevac i najstarija privatna televizija u Šumadiji K9, a pod znakom pitanja je i opstanak jedinog nedeljnika „Kragujevačke“.

Gradska vlast u Kragujevcu već dve godine nije raspisala konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.