U trendu

Kazne za nečišćenje snega ispred ulaza

Beogradskoj Komunalnoj policiji i inspekciji izdat je nalog da gradjanima koji ne očiste sneg ispred svojih zgrada, kafića ili radnji više ne daju usmene opomene, već da pišu prekršajne prijave i kazne, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

„Nećemo više praštati, nećemo više opominjati, sada ćemo krenuti sa kaznama. To je način da oni koji to ne žele da urade shvate da će, ipak, morati“, kazao je Mali novinarima nakon sednice Štaba za vanredne situacije koji je sazvan zbog najavljenih niskih temperatura i snega narednih dana.

On je istakao da je čišćenje snega zakonska obaveza i da gradske službe preuzimaju svoj deo odgovornosti, pa bi i gradjani trebalo da imaju svest o tome.

Gradonačelnik je rekao da se stroži nadzor, kada reč o čišćenju snega, naročito odnosi na one koji su ranije već opomenuti.

„Znamo ko prošli put nije čistio i za koga smo mi čistili“, kazao je Mali.

Na sednici gradskog štaba istaknuto je da su sve gradske službe spremne i u pripravnosti da reaguju na predstojeće hladne dane i sneg.

Kako je najavljeno iz Republičkog hidro-meteorološkog zavoda, u Beogradu se narednih nekoliko dana očekuju temperature od oko -2 stepena Celzijusa, a u predstojećoj noći prognozirano je oko pet centimetara snega.

Prema rečima gradonačelnika „delovalo se preventivno“, pa je već posuto oko 330 tona soli kako se ne bi stvorili poledica, kolaps u saobraćaju i da ne bi bilo povredjenih na ulicama. Na lageru je 13.000 tona soli i te zalihe su spremne za naredne dane, dodao je on.

„Uvedena su stalna dežurstva i spremni smo da reagujemo u svakom trenutku“, kazao je Mali i precizirao da je u pripravnosti 269 vozila i 1.850 radnika gradskih službi.

Kako je najavljeno, toplane će nastaviti sa grejanjem tokom 24 sata, a i službe gradskog vodovoda i kanalizacije sa dežurnim ekipama biće spremne da reaguju ako se zbog niskih temperatura dogodi da pukne neka vodovodna cev.

Zasedanju Štaba za vanredne situacije prisustvovali su svi čelnici gradskih službi.

Izvešaj o prognozi vremenske situacije narednih dana dao je i direktor Republičkog hidro-meteorološkog zavoda Jugoslav Nikolić.

On je govoreći o izgledima vremenskih prilika narednih dana ukazao da je reč, ipak, „samo o prognozi, a ne i dijagnozi“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.