U trendu

Medalje UN za srpske mirovnjake u Centralnoafričkoj Republici

Kontigentu Vojske Srbije (VS) angažovanom u mirovnoj operaciji UN u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA) danas su uručene medalje svetske organizacije zbog rezultata ostvarenih u pružanju medicinske podrške vojnoj, civilnoj i policijskoj komponenti te misije.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, medalje su uručili zamenica specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN za Centralnoafričku Republiku (CAR) Dajan Korner, zamenik komandanta vojnih snaga MINUSCA Danijel Sidiki Traore i direktor podrške misiji Milan Trojanović.

Obraćajući se na svečanosti održanoj u vojnoj bazi „Morava“ u glavnom gradu Centralnoafričke Republike Bangiju, Dajan Korner je naglasila značaj učešća VS u sedam multinacionalnih operacija UN i u tri misije EU.

Navodeći da kontigent VS sa 24 žene u svom sastavu prednjači u misiji MINUSCA, Dajan Korner je kazala i da VS već ide u korak sa Rezolucijom UN 2242 i petogodišnjim planom UN da se duplira broj žena u mirovnim misijama.

Od početka angažovanja u decembru 2014. godine, kontigent VS u misiji MINUSCA pregledao je više od 19.600 pacijenata iz 100 različitih zemalja, izvršio je 115 operacija u opštoj anesteziji i spasio živote 65 pacijenata koji su u bolnicu primljeni u kritičnom stanju.

Osim 68 pripadnika Srpske vojne bolnice, u misiji MINUSCA su angažovana i dva oficira VS na štabnim dužnostima kao i dva oficira na dužnostima vojnih posmatrača.

Trenutno je u Centralnoafričkoj republici angažovana četvrta rotacija srpskih mirovnjaka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.