U trendu

Mediji:Teški izazovi pred strankama koje su za nezavisnost Katalonije

Polovična pobeda za neke, težak poraz za druge, mediji su podeljeni danas u Barseloni i Madridu oko ocene rezultata stranaka koje se zalažu za nezavisnost Katalonije na juče održanim regionalnim izborima, ali se svi slažu da taj rezultat postavlja teške izazove.

Partije koje se zalažu za nezavisnost Katalonije osvojile su većinu na regionalnim izborima, pokazuju još nezvanični rezultati, što im po njihovoj oceni daje mandat da nastave sa planovima za odvajanje od Španije. Međutim mediji ukazuju da su te stranke osvojile manje od pedeset odsto glasova što je, po njihovoj oceni, dokaz da većina glasača nije za odvajanje od Španije. 

Posle više od 90 odsto prebrojanih glasova, unija dve separatističke stranke i jedna manja ekstremno levičarska partija osvojile su 72 od 135 mesta u regionalnom parlamentu.

„Da se nameće“, piše danas konzervativni katalonski dnevnik La Vangardija (Vanguardia) iznad velike slike lidera separatističke koalicije odlazećeg katalonskog predsednika Artura Masa, „Zajedno za Da“ (JXS).
 
„Većina Katalonaca kažu ne nezavisnoti“, piše u Madridu dnevnik El Mundo, takođe konzervativan list, i ukazuje da iako su dobili apsolutnu većinu mesta u regionalnom Parlamentu koalicija „Zajedno za Da“ i druga lista za nezavisnost CUP, osvojili su samo 47,8 odsto glasova.

Za levičarski katalonski list El Periodiko, to je  „pobeda“, mada „gorka“, a list levog centra El Pais, sa najvećim tiražom na nacionalnom nivou, smatra da su „stranke za nezavisnost pobedile na izborima ali izgubile svoj referendum“.

Stranke za nezavisnost su uoči izbora govorile da su ti izbori svojevrsni referendum o nezavisnosti te bogate španske oblasti.

„Katalonija ne želi da ode“, ocenjuje vrlo konzervativni list ABC u Madridu.

Svi se međutim slažu oko jedne stvari, dogovor između koalicije „Zajedno za Da“ i CUP-a biće teško postići, i konzervativna španska vlada premijera Marijana Rahoja će morati da interveniše da bi se izašlo iz ćorsokaka.

Vladajuća partija Konverhensija, katalonskog vođe Artura Masa i Eskera Republikana formirali su zajedničku listu pod nazivom „Zajedno za Da“.

List El Mundo se pita da li će partija Konverhensija Artura Masa moći da deluje sa jednom partijom ekstremne levice kao što je CUP, koja dovodi u pitanje privatno vlasništvo, i ukazuje da je baza Masove partije uplašena zbog mogućnosti tog saveza.

List Vangardija navodi da je CUP više puta ponovio da neće podržati Artura Masa za predsednika i da ta formacija koja je protiv kapitalizma želi da proglasi nezavisnost Katalonije odmah, a ne na kraju procesa od 18 meseci, za šta se zalaže koalicija „Zajedno za Da“.

El Periodiko navodi da su bez obzira na sve, Katalonci podsetili premijera Španije Rahoja da ovako ne može da se nastavi. 

„To je razlog više da od danas premijer shvati da katalonski problem neće da se reši s vremenom sam od sebe“, dodaje taj list. 

„Madrid treba hitno da reaguje i otvori put ka dijalogu“, piše El Pais.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.