U trendu

Mirovna akcija Nećemo tvrdjavu Evropu održana u Beogradu

U Beogradu je večeras održana mirovnom akcija „Nećemo tvrdjavu Evropu – hoćemo otvorene granice! Izbeglice su dobrodošle“, s ciljem da se izvrši pritisak na vlade evropskih zemalja da otvore vrata izbeglicama s Bliskog istoka i da regulišu njihov status.

Predstavnica organizacije „Žene u crnom“, koja je organizovala akciju, Staša Zajović izjavila je da ne treba praviti razliku izmedju ekonomskih migranata i ljudi koji beže od rata, i da oni treba da dobiju državljanstvo u zemljama u kojima žele da borave.

„Tražimo da se zaustavi rat u Siriji, a ne da se zaustavljaju izbeglice, da se ogromna sredstva koja se ulažu u očuvanje spoljnih granica EU, budu preusmerena u humanutarne potrebe“, rekla je Zajović.

Ona je kazala da je medju učesnicima akcije članica Parlamenta Španije, koja je tražila, ali nije dobila dozvolu Komesarijata za izbeglice da poseti kamp za izbeglice u Krnjači.

„To je ta politika koju vodi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije. Organizacije koje rade odgovorno, izopštene su i od dobijanja dozvola, ali to je i medjunarodni problem jer ponašanje prema visokim predstavnicima stranih parlamenata je vrlo zabrinjavajuće“, ocenila je Zajović.  

Uz „Žene u crnom“ u akciji su učestvovale predstavnice organizacija iz Belgije, Danske, Grčke, Španije, italije, Rusije, Ukrajine, Velike Britanije, Holandije i svih zemalja nastalih od Jugoslavije.

Na transparentima na srpskom, arapskom, nemačkom, engleskom i drugim jezicima je pisalo „Hoćemo otvorene granice“, „Stop ratu, a ne izbeglicama“, „Oružje je ilegalno“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.