U trendu

Moro: Francuska će ostati jedinstena i verna vrednostima Republike

Ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro izjavila je danas da će Francuska posle napada u Nici tokom proslave Dana Bastilje ostati jedinstvena i verna vrednostima koje su slavljene tog dana.

U Ambasadi Francuske otvorena je knjiga žalosti, u koju se upisao premijer tehničke vlade Aleksandar Vučić.

„Naša poruka je da treba da ostanemo okupljeni, jedinstveni i verni upravo onim vrednostima Republike koje smo proslavljali 14. jula“, poručila je francuska ambasadorka.

Moro je rekla da je 81 osoba poginula kada je napadač kamionom uleteo medju ljude na promenadi u Nici, a da je 175 povredjeno, kao i da medju njima nema srpskih državljana, iako je, kako je dodala, medju okupljenima bilo Srba.

„Nažalost, nismo previše iznenadjeni s obzirom da smo već godinu i po dana u stanju stalne pripravnosti“, izjavila je Moro i dodala da su te visoke mere bezbenosti omogućile da u Francuskoj budu dobro oganizovane neke velike medjunarodne manifestacije, kao što su klimatska konferencija, samit o Zapadnom Balkanu i Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Moro je rekla da je na sastanku Saveta za odbranu odlučeno da vanredno stanje ostane na snazi i da budu preduzete dodatne mere posebno u oblasti putovanja s obzirom da traje turistička sezona.

Izrazivši zahvalnost Vučiću i gradjanima Srbije na porukama solidarosti i prijateljstva, Moro je rekla da joj to daje snagu u ovakvim trenucima.

Vučić je posle upisivanja u Knjigu žalosti poželeo Francuskoj da „pobedi zlo“ i da se snažno obračuna s terorizmom, a francuskom narodu da bude „jak kao i uvek“.

„Francuska je uvek izlazila kao pobednik i uveren sam da će i ovog puta izaći kao povednik. Nama ostaje da tu borbu koju danas vode Francuska, Evropa i civilizovan svet pomognemo na svaki način“, rekao je Vučić.

Srbija će, dodao je Vučić, pokazati vernost idejama normalnog, modernog, civilizovanog društva i pomoći koliko može u borbi protiv terorizma.

Vučić je rekao da brutalnost onih koji čine takva dela „uvek nekako iznenadi“ i da je neverovatno da postoje „monstrumi koji na ovakav način ubijaju ljude i decu i ne prezaju ni od čega“.

Vučić je u knjizi žalosti izrazio saučešće u lično i ime vlade Srbije francuskom narodu, njegovom državnom rukovodstvu i porodicama poginulih.

„Bol, tugu i patnju zbog izgubljenih života teško je opisati, ali sam siguran da će Francuska, kao i ceo civilizovan svet, smoći snage da pobede terorizam i vrate osmehe na lice svakom detetu. Srbija, sa svojim nevelikim kapacitetima, učiniće sve što može da pomogne u borbi protiv monstruma koji su pomislili i koji žele da unište svet. Živela Francuska“, napisao je Vučić.

Knjiga žalosti će za gradjane biti otvorena od 13 do 17 časova.

Ambasada Francuske je saopštila da je formirana kancelarija za krizne situacije radi pružanja pomoći i podrške žrtvama i porodicama žrtava, a da svi koji su zabrinuti za svoje bližnje s kojima nisu uspostavili kontakt mogu da se jave na telefon 00 33 1 43 17 56 46.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.