U trendu

Naredba o preduzimanju mera u poljoprivredi kako bi se sprečili požari

Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković, koji je i komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije, izdao je jutros naredbu o preduzimanju niza mera u poljoprivredi kako bi se sprečili požari.

Među najznačajnijima je zabrana pušenja pri obavljanju poljoprivrednih radova, na bilo kome mestu, jer je u pitanju otvoren prostor sa isušenom travom i drugim rastinjem.

Pušenje je dozvoljeno tek na udaljenosti najmanje 30 metara od mesta gde se radi, pod uslovom da je obezbedjena posuda sa vodom za gašenje opušaka i palidrvaca od šibica.

Pored toga sve poljoprivredne mašine koje rade na njivama i livadama ili vrše transport strnih useva i slame moraju posedovati aparate za gašenje požara.

Kako je Mirković rekao agenciji Beta ova naredba odmah stupa na snagu kako bi se eliminisali svi uslovi za požare, a zabranjeno je i spaljivanje strništa i loženje vatre na 200 metara od šuma.

Sprovodjenje svih zaštitnih mera vršiće članovi Saveta mesnih zajednica kao i poverenici i njihovi zamenici civline zaštite u selima rudničko-takovskog kraja.

Predsednik je pozvao sve gradjane da racionalno troše vodu, zbog smanjenih kapaciteta izvorišta, kako se ne bi ugrozila redovna snabdevenost grada i seoskih domaćinstava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.