U trendu

Nikolić se sastao sa papom Franjom

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u Vatikanu sa papom Franjom o migrantskoj krizi, protivljenju Srbije prijemu takozvane „Republike Kosovo“ u Unesko i drugim pitanjima.

Nikolić i papa su razgovarali i o formiranju mešovite komisije Srpske pravoslave crkve i Rimokatoličke crkve koja bi razmatrala istorijske činjenice iz perioda Drugog svetskog rata i ulogu Alojzija Stepinca u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Tokom posete Vatikanu Nikolić je uručio Orden Republike Srbije na lenti kardinalu Pjetru Parolinu, državnom sekretaru Svete Stolice, za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje između Republike Srbije i Svete Stolice.

Nikolić je obišao Vatikansku biblioteku gde je razgovarao sa glavnim bibliotekarom i arhivarom Svete Stolice, nadbiskupom Žanom Lujem Brugesom, navedeno je u saopštenju Pres službe predsednika Republike.

„U srdačnim razgovorima, iskazani su dobri odnosi između Svete stolice i Srbije, a sagovornici su razmatrali pitanja od uzajamnog interesa u vezi sa odnosima između crkvenih i civilnih zajednica, sa posebnim naglaskom na ekumenski dijalog i doprinos Katoličke crkve blagostanju srpskog društva“, navedeno je u saopštenju Vatikana koje je Tanjugu dostavila pres služba predsednika Srbije.

Takođe je bilo reči o napretku Srbije na putu ka punoj integraciji u Evropsku uniju, kao i o raznim pitanjima regionalnog i međunarodnog karaktera, uključujući položaj sirijskih i iračkih izbeglica i raseljenih osoba, i značaj promovisanja zajedničkog rešenja aktuelne krize.

Papa Franja primio je predsednika Nikolića u audijenciju u Apostolskoj palati, kaže se u saopštenju Vatikana i dodaje da se predsednik Srbije potom sastao i sa kardinalom Pjetrom Parolinom, državnim sekretarom Svete Stolice u pratnji nadbiskupa Pola Galagera, vatikanskog ministra spoljnih poslova.

Nikolić je papi i Vatikanskoj biblioteci poklonio knjige: Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije i fototipsko izdanje Dušanovog zakonika.

Fototipsko izdanje Dušanovog zakonika predsednik Srbije je poklonio i kardinalu Pjetru Parolinu, državnom sekretaru Svete Stolice.

Papa je Nikoliću poklonio zlatnu medalju izrađenu povodom treće godine od kako je izabran za papu, kao i knjigu „Kroz istoriju medalja ispričana istorija pontifikata“ čiji je autor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.