U trendu

Ombudsman: Nedovoljna zaštita dece od seksualnog zlostavljanja

Zakonska regulativa i zaštita dece od seksualnog zlostavljanja u Srbiji nisu na odgovarajućem nivou, ukazao je danas zaštitnik gradjana Saša Janković povodom Evropskog dana zaštite dece od seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja, 18. novembra.

Zaštitnik gradjana nije zadovoljan podrškom koja se pruža deci žrtvama seksualnog zlostavljanja i podseća da je Ministarstvu pravde u dva navrata uputio Inicijativu za izmene i dopune Krivičnog zakonika u cilju njegovog usaglašavanja sa Konvencijom Saveta Evrope o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja. 

Predlozi Zaštitnika građana delimično su usvojeni donošenjem Zakona o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima koji se u javnosti naziva i „Marijin zakon“.

Odredbe Krivičnog zakonika, međutim, i dalje nisu izmenjene u skladu sa predlozima ombudsmana, iako je Krivični zakon tokom prethodnih godina menjan više puta.

Nadležni organi u najvećem broju slučajeva su postupali po preporukama i mišljenjima Zaštitnika građana upućenim povodom slučajeva seksualnog zlostavljanja dece i otklanjali uočene propuste.

Nadležni organi (Ministarstvo pravde, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i sudovi), međutim nisu dovoljno uvažili Mišljenje Zaštitnika građana o boljoj i efikasnoj zaštiti dece žrtava od novih trauma tokom sudskih i drugih postupaka. 

Pozdravljajući promene u zakonodavnom okviru, posebno donošenje Zakona o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima („Marijin zakon“), Zaštitnik građana podseća da seksualno zlostavljanje i seksualno iskorišćavanje dece zahteva poseban pristup deci žrtvama, kako bi se obezbedilo rano otkrivanje, brzo sprečavanje zlostavljanja i uspešan oporavak deteta, i kako bi se sprečile nove traume. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.