U trendu

Opozicija: Kako je deficit istorijski nizak, a povećan za 10 milijardi?

Opozicioni poslanici, predsednik Nove stranke Zoran Živković i predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić, ocenili su danas na sednici Skupštine Srbije da nije jasno kako je javni dug najmanji do sada, a za pet godina je povećan za 10 milijardi dinara.

Živković je rekao da budžet izgleda kao bajka u kojoj je dug smanjen, a on je u stvari veći za 10 milijardi dinara, da je bajka u kojoj je moguće da penzije budu smanjene za 10 odsto, a da penzije budu nikada veće, i istakao da gradjani ne veruju u tu bajku jer nisu deca.

„U bajkama postoje čudotvorci, nema kalendara, tako da na to što se kasni s predlogom budžeta, premijer je rekao da je to nebitno, već da je važno da je to najbolji budžet u istoriji, kao da istorija počinje od 2012. godine, ali to nije tako“, rekao je Živković i dodao da je opozicija u toj bajci predstavljena kao „zla veštica“.

On je dodao da je podneo 10 amandmana na budžet i da traži preraspodelu subvencija.

Aleksić je rekao da bi za ovaj predlog budžeta možda i mogao da glasa da je Srpska napredna stranka danas došla na vlast, ali da su iste stranke u više različitih vlada na vlasti od 2012. godine.

„Za četiri godine ste javni dug podigli za 10 milijardi evra, a rast BDP-a je bio 100 miliona. Sve vlade od 2001. do 2012. godine su godišnje podizale BDP za 2,5 milijarde evra, a dug za 100 miliona, a vi ste obrnuli to“, rekao je Aleksić.

On je dodao da nije jasno kako je zaposlenost povećana, ali ne i broj zaposlenih.

„Deficit je manji jer ste sredstva uzeli penzionerima i zaposlenima u zdravstvu, vojsci, vadite iz džepova, a niste bili sposobni da za pet godina rešite kancer sistema  –  javna preduzeća“, rekao je Aleksić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da zna da istorija ne počinje 2012. godine, ali da da je tada počela „ne bi bila istorija pljačkaške privatizacije, koja je od ove zemlje napravila tužnu i siromašnu zemlju“.

Poslanik vladajuće većine Marijan Rističević rekao je da opozicija „živi kao u bajci“, a da je gradjane ostavila da žive u paklu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.