U trendu

Osobe sa invaliditetom medju najranjivijim grupama

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović ocenio je danas, povodom Medjunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, da su osobe sa invaliditetom medju najranjivijim grupama ljudi.

„Njihov težak položaj je najčešće posledica nezaposlenosti, diskriminacije, fizičkih barijera sa kojima se susreću, kao i stereotipa i predrasuda koje i dalje postoje u našem društvu. Stoga osobe sa invaliditetom i njihove porodice zaslužuju podršku svih nas. S druge strane, nesumnjiv je njihov doprinos našem društvu, oni imaju pravo na samostalan život i odlučivanje. Njihov potencijal i mogućnosti su daleko veće nego što većina nas može da pretpostavi“, naveo je Omerović u pisanoj izjavi.

On je još ocenio da je država dužna da obezbedi ambijent i pravni okvir za njihovo veće zapošljavanje i socijalno uključivanje, ali da je neophodno angažovanje svih koji mogu da pomognu da se sposobnosti osoba sa invaliditetom promovišu i unaprede.

„Zato bih apelovao na sve nadležne organe, udruženja osoba sa invaliditetom, nevladine organizacije, profesionalna udruženja i druge institucije, da pomognu i daju svoj doprinos kako bismo stvorili društvo jednakih šansi u kome će osobe sa invaliditetom biti aktivni građani koji će svojim sposobnostima i veštinama doprineti razvoju našeg društva“, dodao je Omerović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.